back

З нами поруч ті, хто потребують нашої підтримки та уваги

30 листопада 2018

3 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю аби привернути увагу до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими можливостями.

У приміщенні управління соціального захисту населення Ріпкинської РДА сьогодні, 30 листопада, відбулося засідання круглого столу на тему "Виконання Державної цільової програми "Національний план дій з реалізації Конвенції по правам інвалідів на період до 2020 року".

У Ріпкинському районі проживає 2479 осіб з інвалідністю, в тому числі: внаслідок війни – 113 осіб, в т.ч. 1 - з числа АТО, від загального захворювання – 1059 осіб, від трудового каліцтва – 52 особи, з дитинства – 796 осіб, внаслідок ЧАЕС – 375 осіб та дітей з інвалідністю до 18 років – 84 особи.

Враховуючи життєву необхідність отримання хворими з хронічною нирковою недостатністю, а в районі це 3 особи з інвалідністю, діє Програма відшкодування вартості проїзду хворих з хронічною нирковою недостатністю на 2018-2019 роки, загальна сума відшкодованих коштів за поточний рік склала 30 тисяч гривень.

На 1 листопада забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації 125 осіб з інвалідністю. 165 особам видані направлення для забезпечення протезно-ортопедичними виробами і технічними засобами реабілітації та 27 дітям з інвалідністю для проходження реабілітації в комунальній установі обласного центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю "Відродження".

Згідно законодавства, цьогоріч виплачено компенсацію замість санаторно-курортної путівки 10 особам з інвалідністю внаслідок війни та 7 особам з інвалідністю від загального захворювання.

Відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” отримувачами різних видів допомог та компенсацій є 405 осіб. Протягом звітного періоду перебувало на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою 106 осіб, з них 55 осіб забезпечені путівками для оздоровлення.

При розробленні проектів будівництва нових, реконструкції, капітальному ремонті існуючих будівель та приміщень, дотримання законодавства щодо вимог доступності маломобільних груп населення, є обов’язковим для організацій та осіб, що займаються проектуванням. При введенні в експлуатацію об’єктів, виконання вимог перевіряється Державними архітектурними інспекціями.

Наразі у Ріпкинському районі обладнено 102 об’єкта необхідним пристосуванням для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями.

У відділенні соціальної допомоги вдома Ріпкинського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на обслуговуванні перебуває 64 особи з інвалідністю, яким 65 соціальних робітників надають 39 видів послуг. 83 особи з інвалідністю скористались послугами відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.

В районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціальною роботою охоплено 9 сімей, в яких виховуються діти-інваліди віком до 18 років, з них 2 сім’ї перебували під соціальним супроводом та 8 осіб з інвалідністю віком від 18 до 35 років, з них 4 особи перебували під соціальним супроводом.

У Ріпкинському районі наразі 781 дитина віком до 18-ти років потребує корекції фізичного та (або) розумового розвитку, що становить 23,7% від загальної кількості дітей району: з них 170 дітей дошкільного віку, 611 дітей шкільного віку. Всі ці діти пройшли обстеження, з ними проводяться корекційно-розвиткові заняття тощо.

Значна увага приділяється інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в соціум. У 6 закладах середньої освіти району 20 таких «особливих» дітей опановують навчальні предмети у звичайних класах. У поточному році ці заклади отримали кошти освітньої субвенції на придбання спеціального обладнання, оплату праці профільним фахівцям.












Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації
за інформацією управління соціального захисту населення РДА