back

Верховна Рада підтримала продовження реформ Уряду

24 листопада 2018

Верховна Рада вчасно ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Це дозволяє вже зараз розпочати планування видатків на наступний рік і гарантує, що всі видаткові статті, як і цьогоріч, будуть профінансовані вчасно і в повному обсязі. Крім того, вчасно ухвалений бюджет дозволяє продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, що відкриває Україні можливість отримати фінансування і від інших міжнародних фінансових установ і донорів. У тому числі, макрофінансову допомогу ЄС у розмірі один мільярд євро.

Співпраця з МВФ дозволить Україні спокійно пройти пікові виплати за зовнішнім боргом, який був накопичений з 2005-го по 2013-й роки. Загалом у 2019 році на обслуговування боргу держбюджет має витратити 418 мільярдів гривень, що складає майже половину зведеного бюджету країни.

Цей бюджет є збалансованим. Тобто всі видатки мають конкретне джерело фінансування. Загалом до ІІ читання бюджет зріс всього на 1,8% (17,7 мільярда гривень). Таке зростання забезпечено за рахунок збільшення надходжень від НБУ, а також уточнення надходжень від окремих податків і зборів.

Перегляд дохідної частини дав змогу збільшити видатки на пріоритетні напрями соціальної і економічної сфери. Зокрема, збільшено фінансування безпеки і оборони, додаткові кошти будуть направлені на ремонт і будівництво доріг, АПК, освіту і охорону здоров’я, а також на соціальний захист. 

Починаємо жити на свої кошти

Уряд ставить на меті поступове зменшення бюджетного дефіциту. Це буде ключовим пріоритетом Міністерства фінансів. Показник бюджетного дефіциту на 2018 рік — 2,6% ВВП, наступного року — 2,28% ВВП. Бюджет на наступний рік повністю вписується в цей параметр. Поступове зменшення бюджетного дефіциту означатиме можливість поетапно скорочувати обсяги запозичень.

Кабінет Міністрів вже затвердив стратегію управління державним боргом на найближчі три роки (2018-2020 роки). Головна мета, яку поставив Уряд, — позбутися критичної залежності від запозичень. Наступного року боргове навантаження на бюджет має скоротитися до 52,2% ВВП (2018 — 60% ВВП), а до 2020 року — до 49% ВВП.

Бюджет буде плануватися на три роки

Уряд планує продовжити консультації з Верховною Радою, аби ще у 2018 році ухвалити зміни до Бюджетного кодексу: запровадити трирічне бюджетування. Це дасть чіткі макроекономічні орієнтири для бізнесу й інвесторів, а також дозволить раціонально планувати великі інфраструктурні проекти.

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України