back

30 жовтня 2018

28 жовтня український народ відзначив 74-ту річницю вигнання з України нацистських загарбників. Понад сім десятиліть вже відшуміло з тієї пори.

З 1944 по 2014 рік Україна не чула вибухів бомб, не здригалася під ревом танків, пострілами гармат, не плакали від розпачу втрат жінки й діти. Сімдесят років тиші. Але якою незбагненно високою ціною дісталася нам ця тиша?

З цієї нагоди днями в районній бібліотеці для дорослих для учнів старших класів Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 проведено годину історії «Ми пам’ятаєм, хто в лиху добу, в борні важкій віддав останні сили».

Бібліотекар читального залу, Алевтина Жагловська розповіла учням про події Другої світової війни на прикладах творів кращих українських письменників - Олександра Довженка, Олеся Гончара, Павла Загребельного та багатьох інших. Звучали також вірші українських поетів про події Другої світової війни.

Молодь ознайомилася книжковою виставкою «Пам’ятаєм твій подвиг, солдате».

Поділився своїми спогадами краєзнавець Анатолій Жагловський, котрий, хоч і був тоді ще маленьким, але добре пам’ятає період окупації в нашому районі. Він розповів про події, які в той час відбувались на території нашого району, про партизанські загони, які вели боротьбу з окупантами, підпільні молодіжні організації, знищені карателями села разом з їх мешканцями, а також про основні бойові операції, котрі привели до вигнання з нашої землі нацистів.

Все далі у вічність відходять події минулої війни. А нам залишається пам’ять. Вона кличе, хвилює, стукає в наші серця. Вона доносить до нас, нащадків, імена тих, хто не шкодував власного життя задля мирного майбутнього нашої країни.

З пекучим болем ми переживаємо нині події на сході України, коли агресором вже виступає ще недавно «братня» Росія. Гірко усвідомлювати те, що в Україні знову гинуть люди. Алевтина Жагловська ознайомила також присутніх з патріотичним куточком в бібліотеці «Віддали молоде життя за честь свого народу». Андрій Мовчан, Дмитро Куриленко, Дмитро Шелупець, Роман Лось - вони, як їх прадіди в далеких 40-х роках, грудьми стали на захист своєї Батьківщини.

Пам’ятаймо всіх, хто загинув за рідну землю. Всі вони Герої. Герої не вмирають. Вони живуть в пам’яті народу вічно.






Відділ культури і туризму
районної державної адміністрації