back

Ріпкинщина вшанувала пам’ять загиблих у зв’язку із 74-ю річницею вигнання нацистів з України

26 жовтня 2018

В останні дні жовтня 1944 року міста і села України остаточно звільнено від нацистських загарбників. Світла пам'ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе у серцях і нині.

У ході вигнання нациських окупантів з території України силами чотирьох українських фронтів, які нараховували понад 2,3 мільйона осіб, протягом січня 1943 року – жовтня 1944 року проведено 35 блискучих наступальних операцій. Найважливіші з них - Харківська, Донбаська, Чернігівсько-Полтавська, Корсунь-Шевченківська та Львівсько-Сандомирівська.

Завершила вигнання нацистів з території України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року, 27 жовтня 1944 року звільнено місто Ужгород, а 28 жовтня війська вийшли на сучасний кордон нашої держави.

Ми глибоко вдячні та низько вклоняємось усім борцям з нацизмом. Серед них тільки у Червоній армії СРСР воювало 7 мільйонів наших співвітчизників (3,5 мільйона з них загинуло), ще понад чверть мільйона вояків — у лавах інших армій антигітлерівської коаліції, в Українській повстанській армії — 100 тисяч бійців. Загалом український народ втратив у тій війні від 8,5 до 10 мільйонів своїх синів і доньок.

Серед захисників на різних фронтах, в партизанських загонах, в підпіллі героїчно боролися з ворогом майже 16 тисяч солдатів і офіцерів з Ріпкинського району.

За часи окупації Ріпкинщини загарбниками вбито, закатовано, розстріляно півтори тисячі та вивезено в рабство три тисячі п’ятдесят чотири мирних жителі. Більше 10 тисяч воїнів, наших земляків, не повернулися додому. Страшні і непоправні втрати.

З нагоди 74 – ї річницї вигнання нацистських окупантів з України голова райдержадміністрації Борис Мелашенко, голова районної ради Роман Шупель, ріпкинський селищний голова Сергій Гарус разом з ветеранами, представниками органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, організацій та громадськістю вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти до братської могили-визволителів Другої світової війни та обеліску Слави у парку Слави селища Ріпки.

Цей день – день великої шани, пам’яті про тих, хто пройшов пекло війни і хто загинув на чужій землі виконуючи свій військовий обов’язок. Скільки б не пройшло років і десятиріч полита священною кров’ю земля України вічно пам’ятатиме тих, хто загинув у боях проти нацистів.

Ми є нащадками славного покоління наших предків. І наш обов’язок – бути гідними їх подвигу. Усіма своїми справами утверджувати мир, злагоду та суспільну гармонію на нашій рідній та вільній українській землі.

І вже сучасні герої-нащадки переможців нацизму своєю звитягою, мужністю та патріотизмом дають нам привід пишатися і вірити, що Україна переможе, збереже свою волю, єдність і незалежність та здобуде нарешті мирне і щасливе майбутнє для усіх своїх громадян.


















Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації