back

Голова райдержадміністрації Борис Мелашенко зустрівся з білоруськими журналістами

28 вересня 2018

Протягом 25-27 вересня 2018 року на території Чернігівської області працювала знімальна група головної дирекції «Агентство телевізійних новин» (АТН) Національної державної телерадіокомпанії Республіки Білорусь.

Мета візиту журналістів - підготовка репортажу про співробітництво прикордонних регіонів Білорусі та України в різних сферах діяльності, проблемах та можливостях їх вирішення. Репортаж готується напередодні Білорусько-Українського форуму, який відбудеться 25-26 жовтня 2018 року в м. Гомель (Республіка Білорусь).

Зокрема, журналісти працювали на території Ріпкинського району - в Ріпкинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2 та на державному підприємстві «Добрянське лісове господарство».

Голова райдержадміністрації Борис Мелашенко під час розмови із представниками ЗМІ презентував район, розповів про основні досягнення протягом останніх років у різних галузях. Також він зазначив, що дружні стосунки між прикордоними районами Лоєвським, Гомельським та Ріпкинським зародилися давно і наразі підтримуються – у галузях освіти, культури, спорту. Хоча вже і не в такій мірі, як раніше. Адже триває війна з Росією на сході України, що в деякій мірі вплинуло на розвиток відносин.

- Але все ж таки ми рухаємося вперед. І наразі в районі розпочато роботу по впровадженню проекту будівництва виробничої бази та газонаповнювальної станції у Замглаї. Цей проект об’єднує бізнес український і білоруський та позитивно вплине на подальший розвиток міжнародних торгівельних зв’язків, - зазначив голова РДА Борис Мелашенко. Він представив журналістам керівника цього проекту, директора ТОВ «БУДАГРОЕНЕРГОСЕРВІС» Віталія Даниленка, який детально розповів ЗМІ про проект.

Про співпрацю у галузі освіти з представниками ЗМІ говорив директор Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Сергій Лебедко. Він розповів, що Ріпкинський район і прикордонні райони Білорусі мають схожі проблеми екологічні, впливу Чорнобильської катастрофи, демографічні. Це дає можливість об’єднати інтереси дітей навколо питань, що стосуються жителів наших регіонів. Гарна традиція склалася у співпраці Гомельського державного обласного еколого-біологічного центру дітей та молоді та Чернігівської обласної станції юних натуралістів, в гуртках якої вже більше 10-ти років займаються наші учні.

У 2009 році у м. Гомель студія «Колорит» закладу взяла участь у Міжнародному фестивалі «Друзья, сябри, друзі – разам!», де переміг учень школи Кирило Малишев.

Міжнародний молодіжний екологічний зліт з вивчення і збереження біологічного різноманіття в Поліському регіоні «Береги Дружби» двічі приймав команду закладу у Гомельській області.

З 2012 року за пропозицією Гомельського державного обласного еколого-біологічного центру дітей та молоді команда «Еконекст» Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 бере участь міжрегіональному інтернет-турнірі «Еколог-онлайн», протягом 5 років команда – призер цих змагань, а в 2016 році команда молодшої вікової групі стала переможцем.

В червні цього року в Брагінському районі вчителі школи взяли участь в семінарі «Пришкільна ділянка, як ефективна форма популяризації органічного землеробства».

Днями команда Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 в рамках співпраці з Міжнародною організацією «Green Cross» взяла участь у відкритому (міжнародному) конкурсі юних винахідників, який проходив у Брагинському районі (с. Красноє, Білорусь) та отримали диплом ІІІ ступеня.

Своїми враженнями з журналісткою поділилися куратори цих проектів – вчитель біології Марина Теребун та вчитель фізики Сергій Шульга, а також безпосередні учасники – десятикласниці Анастасія Примаченко та Ангеліна Шульга.

Сергій Лебедко розповів білорусам про тяжку втрату – загибель у зоні АТО двох учнів, що навчалися у закладі - Дмитра Куриленка та Дмитра Шелупця та показав меморіальні дошки, встановлені на їхню честь на фасаді закладу.

Представники ЗМІ цікавилися чи вступають українські діти у ВУЗи Республіки Білорусь, чи їздять люди в Білорусь відпочивати, на екскурсії тощо.

Але ж варто зазначити, що деякі питання журналістки наводили на роздуми. Це стосується загальнополітичної думки. І тут у людей прикордоння виникають суттєві розбіжності.










Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації