back

Урочистості до Дня Державного Прапора України, 27-ї річниці незалежності України та 100-річчя відновлення української державності

27 серпня 2018

Впродовж тисячолітньої історії однією з основоположних цінностей українців було прагнення свободи. Саме це спонукало їх в усі часи боротися за незалежність.

Українська держава успадкувала традиції державотворення від Русі, Галицько-Волинського князівства, Великого князівства Литовського, Козацької держави, української державності початку XX століття. Проголошення незалежності 24 серпня 1991 року стало логічним завершенням процесу українського державотворення.

У часи Української революції 1917-1921 років українці відродили державність - утвердили державні кордони, мову, гроші, символіку (герб, гімн і прапор), створили боєздатне військо, отримали визнання світової спільноти, однак зовнішня агресія та внутрішні протиріччя не дали можливості зберегти цю державу.

22 січня 1918 року була відроджена українська держава, а 24 серпня 1991 року фактично відбулося відновлення незалежності України. Відзначаючи 27-річчя від дня прийняття Акта проголошення незалежності України, ми, водночас, маємо говорити про 100-річчя відродження української державності.

Імпульс до свободи та незалежності, який дала Українська революція 1917-1921 років, змусив більшовиків піти на поступки і погодитися на створення квазідержави УРСР, яка мала обмежену міжнародну правосуб’єктність та власні кордони; однак весь цей час тривала боротьба за справжню незалежність України - як збройними (1920-1950), так і ненасильницькими методами (1960-1980).

Україна у XX столітті кілька разів втрачала державність. Унаслідок російської окупації після революції 1917-1921 років злочинні тоталітарні режими - комуністичний і нацистський - забрали мільйони життів українців у роки голодоморів, політичного терору, депортацій та воєн.

Зовнішня агресія не зупинила боротьби українців за право мати власну незалежну і соборну державу. Ця боротьба триває і нині, коли українці змушені захищати від російської агресії територіальну цілісність та суверенність України.

Проголошення незалежності України 1991 року відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР і остаточній ліквідації комуністичної тоталітарної імперії.

Сьогодні незалежність України - головна перепона для російського імперіалізму й запорука вільного розвитку держав і народів Європи.

27 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як суверенна держава, здатна утверджувати демократичні цінності та захищати свободу - як власну, так і решти Європи, стримуючи агресію на своїх кордонах.

Українські державні символи, як і весь державотворчий спадок, є уособленням нашої величної історії, духовними та матеріальними носіями тисячолітніх традицій, предметом національної гордості і водночас упізнаваною всюди візитівкою та знаком єднання українців усього світу.

Відродження української армії, успішні реформи в різних сферах життєдіяльності - попри зовнішню агресію та глобальні виклики, наші досягнення є вагомими і високо оцінені іноземними партнерами України.

Україна в усі часи була європейською державою, є і завжди буде самодостатнім суб’єктом міжнародних відносин, посідаючи гідне місце у цивілізованому світі, твердо йдучи шляхом, який обрав і відстояв Український народ.

З нагоди 27-ї річниці незалежності нашої держави, Державного Прапора України та 100-річчя відродження української державності на Ріпкинщині відбулися урочистості.

У парку Слави Ріпок аби вшанувати подвиг Героїв зібралися голова районної державної адміністрації Борис Мелашенко, голова районної ради Роман Шупель, представники органів влади, громадськості, учасники АТО. Квіти поклали до пам'ятних знаків та до меморіального комплексу Героям АТО і Небесної Сотні.

Світлу пам’ять усіх, хто віддав життя за рідну Україну, присутні вшанували хвилиною мовчання.

Біля меморіального комплексу Героям АТО і Небесної Сотні Благочинний Ріпкинського району отець Іоанн (Голоботовський) провів молебень за Україну.











Далі урочистою ходою учасники заходу пройшли на Центральну площу, де відбулося урочисте підняття Державного Прапора України.

Почесну місію — підняти святиню українського народу — виконав син учасника антитерористичної операції, уродженця Нових Яриловичів Василя Садурського Максим разом з головою райдержадміністрації Борисом Мелашенком та головою районної ради Романом Шупелем.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятних знаків «Борцям за волю і незалежність України» та "Козацькому полковнику Мартину Небабі, соратнику Богдана Хмельницького".



















Урочистості продовжилися у районному будинку культури.

Звертаючись до громадськості, голова Ріпкинської райдержадміністрації Борис Мелашенко, зокрема, сказав: Нам з вами випало жити у надзвичайно складний і відповідальний час: масштабні ґрунтовні зміни в Україні тривають, вони стосуються практично всіх сфер нашого життя. Триває реформування судової системи, освіти, медицини. Якою буде наша рідна Україна, залежить від нас, від кожного з нас. Україна буде такою, якою ми її зробимо.

Принагідно голова РДА Борис Мелашенко та голова районної ради Роман Шупель вручили почесні відзнаки.

З нагоди Дня незалежності України Почесною грамотою районної державної адміністрації нагороджено:

ВОРЧИЛА Владислава Миколайовича, учасника бойових дій у зоні проведення антитерористичної операції;

РИДЮ Сергія Анатолійовича, учасника бойових дій у зоні проведення антитерористичної операції,;

СКУГОРЕВА Юрія Васильовича, головного механіка ДП «Добрянське лісове господарство».

Гарною традицією під час урочистостей до Дня незалежності та Дня Державного Прапора стало вручення паспортів громадянина України молодим людям. Перші документи 16 юнакам та дівчатам вручили голова райдержадміністрації Борис Мелашенко та голова районної ради Роман Шупель.

- Сьогодні перед вами відкритий практично весь світ. Ви можете мандрувати ним, здобувати нові знання, знаходити нових друзів, працювати чи відпочивати. Адже ви – вільні громадяни незалежної демократичної держави. Не забувайте про це. Будьте гідними тієї неймовірно високої ціни, яку заплачено за право нашого народу самостійно вирішувати власну долю, за право України і українців бути частиною великої європейської родини. Цінуйте можливості і завоювання для вас Героями Майдану і АТО. Бажаю вам успіхів, щасливого життя під мирним небом, міцного здоровя і здійснення заповітних мрій, - сказав голова РДА Борис Мклашенко, вручаючи молодим людям головні документи.

Всіх присутніх зі сцени вітали артисти молодіжного театру з м. Чернігів.





















Цього дня голова райдержадміністрації Борис Мелашенко разом зі своїм заступником Світланою Тризною побували у Вишневому та Великих Осняках.

Там керівники за участю матерів загиблих, сільських голів, громадськості поклали квіти до меморіальної дошки загиблому учаснику АТО Роману Лосю та до пам'ятного знаку Герою Небесної Сотні Андрію Мовчану.
















Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації