back

У Добрянці планують відкрити цех по пошиву взуття

10 серпня 2018

Одним із основних завдань районної державної адміністрації є проведення відповідних заходів щодо створення нових робочих місць. В цьому напрямку постійно проводиться певна робота. Сьогодні райдержадміністрація спільно з Ріпкинською районною філією Чернігівського обласного центру зайнятості працюють над створенням філії ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» у Добрянці. В селищі багато незайнятих трудовою діяльністю людей. Питання працевлаштування неодноразово порушувалося на сходах громадян, розглядалося на нарадах у райдержадміністрації із залученням відповідних структур.

Тож вчора, 9 серпня, у Добрянці, у приміщенні селищної ради відбулася зустріч заступника голови райдержадміністрації Світлани Тризни, в.о. директора Ріпкинської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Зої Ткаченко, заступника генерального директора з кадрових питань ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» Лариси Порплік та головного спеціаліста відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Тетяни Пархомчук з жителями селища щодо відкриття цеху по пошиву взуття ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня».

- Необхідно у селищі відроджувати виробництво, адже це і робочі місця, і благополуччя родин, і надходження у місцевий бюджет. Адже в Добрянці є швачки з досвідом, які можуть займатися цією справою. В свою чергу райдержадміністрація надасть необхідну підтримку та допомогу, - сказала, звертаючись до добрянців, заступник голови райдержадміністрації Світлана Тризна.

Презентувала фабрику присутнім заступник генерального директора з кадрових питань ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» Лариса Порплік. Вона зазначила, що Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня» є одним з лідерів на ринку з виготовлення якісного та модного дитячого і підліткового взуття українського бренду. Підприємство засноване у 1945 році. Розпочинало свій шлях з маленького цеху після Другої світової війни, коли випускали біля 200 дитячих сандалів на день, до сучасного, одного з найпотужніших виробників взуття в Україні. Насьогодні в день випускається більше 3000 пар взуття, загалом - 700 тисяч пар на рік. Зараз на підприємстві працює 250 висококваліфікованих працівників. Всі працюють в одну 8-годинну зміну, субота та неділя - вихідні. Виготовляють сучасне взуття тільки з натуральних високоякісних матеріалів вітчизняних та імпортних виробників: м’якої шкіри, замші, нубуку, гіпоалергенного текстилю та льону. Асортимент включає дитяче, підліткове, жіноче та чоловіче взуття, домашнє та спортивне, а також взуття для виробничих і господарських потреб підприємств та організацій. Продукція відповідає всім вимогам державної санітарно-епідеміологічної експертизи, що підтверджує сертифікат якості ISO 9001. Контроль якості проходить на всіх стадіях виробництва. Дбає підприємство і про своїх працівників, які мають гідну заробітну плату, змогу харчуватися у власній їдальні та відвідувати власну тренажерну залу. Також на фабриці є медпункт, працівники маєть змогу носити взуття власного виробництва. Є можливість навчати заочно своїх спеціалістів для підвищення кваліфікації. Фабрика працює як на внутрішній ринок України, так і на експорт. Взуття фабрики «Берегиня» користується попитом на ринках Австрії, Чехії, Італії, Канади, Ізраїлю, Грузії, Молдови та Білорусії. Фабрика пишається тим, що взуття Берегині" носять працівники мережі ресторанів "МакДональдз" та Чорнобильської атомної електростанції.

Як виявилося, наразі найпопулярніша професія – швачка. Тільки по Чернігівській області відкрито 300 вакансій цієї професії. На «Берегині» також потрібні швачки, складальники верху взуття, які збирають деталі взуття за допомогою спеціальних машин. За таку роботу обіцяють платити від 4137-5865 гривень залежно від розряду. Тут існує мотиваційна система бонусів – тим, хто краще працює, йде доплата до заробітної платні.

Лариса Порплік продемонструвала зразки взуттєвої продукції, відеовакансію - невеличкий відеоролик, який презентує підприємство, та відповіла на всі питання.

Про ситуацію на ринку праці району розповіла в.о. директора Ріпкинської районної філії Чернігівського обласного центру зайнятості Зоя Ткаченко. Зокрема вона зазначила, що з початку року на обліку у районному центрі зайнятості перебувало 520 осіб, з яких 315 осіб працевлаштовано. По Добрянці з початку року було відкрито лише 4 вакансії. Трудовий потенціал селища великий, наразі необхідне легальне працевлаштування для подальшого отримання пенсій. Співпраця районної служби зайнятості з "Берегинею" є. Подібна зустріч вже відбулася раніше, і як результат - люди відвідали підприємство, а деякі залишились там працювати. Тому відкриття цеху у селищі залежить безпосередньо від бажання жителів працювати. Служба зайнятості гарантує організацію навчання безробітних на підприємстві та бере на себе транспортні витрати.

Роботодавець запропонував відвідати підприємство, аби на власні очі побачити сам процес пошиття взуття, умови праці колективу. Для людей, що стоять на обліку у центрі зайнятості більше півроку, фабрика пропонує стажування на фабриці для підготовки спеціалістів та присвоєння розряду. Навчання дасть можливість визначити можливості працівників на тому чи іншому процесі виробництва, для подальшого виконання завдання зміни, місяця, півріччя чи року. В цеху необхідні і чоловіки, і жінки, адже потрібні швачки, механіки для обслуговування станків і т.д.

Присутні безробітні заповнили анкети, аби керівництво фабрики вивчило всі умови та побажання щодо подальшої роботи з майбутніми працівниками.

Згодом для бажаючих буде організована поїздка на фабрику та двохмісячне стажування.

Після зустрічі селищний голова Михайло Шабовта-Самуйліч показав гостям потенційні приміщення для розміщення цеху по пошиву взуття ПрАТ «Чернігівська взуттєва фабрика «Берегиня».
















Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації