back

Міжнародний фестиваль авторської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах»

20 липня 2018

Івана Купала - одне з найбільш древніх і містичних слов'янських свят. Відзначають його в ніч з 6 на 7 липня. Свято Івана Купала важається днем молоді та кохання. Згідно з легендою, в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій - води і вогню, чоловічого і жіночого начал. З давніх-давен день Івана Купала був пов'язаний з різними ритуалами, обрядами, традиціями і повір'ями.

6-8 липня на території комплексу «Голубі озера», що побіля с. Олешня, вже всьоме відбулись Міжнародний фестиваль авторської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на Голубих озерах». Організатори святкових заходів: Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівська обласна рада, Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації, Ріпкинська районна державна адміністрація, Благодійний фонд ім. Софії Русової.

Сьомий Міжнародний фестиваль авторської пісні «На Голубих озерах» розпочався 6 липня. Відкрила фестиваль заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації, голова організаційного комітету фестивалю Наталія Романова. Участь у заході взяв голова районної державної адміністрації Борис Мелашенко.

7 липня організатори святкових заходів підготували насичену і цікаву різножанрову культурно-мистецьку та розважальну програму. А розпочав концерт яскравий виступ естрадно-духового оркестру Ріпкинського районного будинку культури та солістки Катерини Пінчук.

Впродовж свята на території комплексу «Голубі озера» працювали виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва за участю митців-гончарів з с. Олешня, були представлені витвори майстрів Ріпкинського району та м. Чернігова. На виставці відбулися різноманітні майстер-класи.

Під час двох фестивальних днів перед глядачами виступили відомі автори-виконавці з міст Запоріжжя, Києва, Дніпра, Сум, Вінниці, Чернігова та представники сусідньої Білорусії та навіть Сполучених Штатів. Насиченою виявилась цьогоріч і конкурсна програма, конкурсний відбір та майстерні членів журі фестивалю тривали впродовж 5-ти годин поспіль, так багато виявилось бажаючих продемонструвати свої авторські твори, проте журі відібрало на фінал конкурсу лише 10 кращих виконавців. Приємно, що в більшості конкурсних творів була представлена патріотична складова, авторську поезію про війну на Сході України читала і мати загиблого героя АТО старшого солдата 13 БТРО Володимира Близнюка - Олена Белеванцева. За підсумками конкурсу переможцями фестивалю-конкурсу авторської пісні «На Голубих озерах-2018» стали в номінаціях: «Кращий виконавець» - Марія Крамар та Сергій Старіков, «Автор-виконавець» - Анна Матушевська, «Надія фестивалю» - Матвій Матушевський, «Глядацькі симпатії» - Олександр Больменко. Нагороду в номінації «За вірність фестивалю» отримав автор-виконавець Тарас Тарасенко з смт Любеч. Почесну місію закрити фестиваль та вручити нагороду в номінації «За вірність фестивалю» виконали Президент Благодійного фонду ім. С. Русової Іван Чаус та заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова. Всі переможці конкурсу отримали дипломи та сувеніри від Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, Благодійного фонду ім. С. Русової . У фіналі фестивалю всі його учасники, члени журі та оргкомітету за традицією виконали спільну бардівську пісню.

Коли на Голубі озера спустилася ніч, всі, хто був на фестивалі, вийшли на берег озера. Саме тут почалося колоритне і самобутнє свято Івана Купала. Театралізована фольклорна програма «Купальське дійство на Голубих озерах» за участю Чернігівського Академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм справило незабутнє враження. Були тут і головні персонажі свята - Купала та Марена, і стрибки через багаття, і дівочі пісні, і віночки на тихій гладі озера.

Ще до самого ранку не згасали вогнища біля наметів, а над Голубими озерами пливла бардівська пісня...















За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації,
Благодійного фонду ім. С. Русової