back

У Ріпках відбувся мітинг-реквієм до Дня Чорнобильської катастрофи

26 квітня 2018

Із кожним роком віддаляється від нас трагедія 26 квітня 1986 року — аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Вже минуло 32 роки від тієї страшної події, коли світ сколихнула жахлива в історії людства техногенна та екологічна катастрофа – вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції, а її наслідки ми відчуваємо і сьогодні.

Ніхто не міг подумати, якої шкоди може завдати «мирний» атом. На Ріпкинщині у зоні радіоактивного забруднення опинилося 70 населених пунктів, з яких 15 були віднесені до зони гарантованого добровільного відселення, а село Редьківка - до зони безумовного відселення. Встановити точної кількості жертв неможливо, але кількість тих, хто помер чи став інвалідом, вимірюється сотнями тисяч.

Неможливо переоцінити подвиг чорнобильців: вони ліквідували тяжкі наслідки вибуху реактору, намагались локалізувати пожежу, займались евакуацією мешканців прилеглих територій. І масштаби катастрофи могли б бути набагато більшими аби не мужність і самопожертва ліквідаторів.

Понад 650 тисяч представників різних сфер: водіїв, пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, будівельників, військовослужбовців, медиків, вчених, інженерно-технічних працівників тоді ризикували своїм життям і здоров’ям, самовіддано працювали аби усунути наслідки аварії.

Жителі Ріпкинщини одні з перших вступили у боротьбу з невидимим, але таким безжальним ворогом. З нашого району на ліквідацію призвано 407 осіб.

Зараз у Ріпкинському районі проживає 268 учасників ліквідації аварії, майже 14 тисяч жителів району мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чорнобиль - це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Сьогодні, 26 квітня, традиційно керівництво та громадськість Ріпкинського району зібралися на мітинг-реквієм біля пам'ятного знака “Загиблим та померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи» аби віддати шану загиблим та висловлювити вдячність живим ліквідаторам за мужність і героїзм заради життя й здоров’я всього людства.

"З глибокою шаною схиляємося перед ліквідаторами аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які врятували українську землю та, без перебільшення, увесь світ від поширення радіаційної загрози. Вам найщиріші слова вдячності за самовідданий подвиг, високу громадянську позицію, патріотизм, сміливість та відвагу. Держава має спрямувати зусилля на вирішення злободенних питань медичного та соціального забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, вдів померлих ліквідаторів аварії, евакуйованих мешканців, постраждалих – всіх, хто має безпосереднє відношення до Чорнобильської трагедії," - зазначив голова райдержадміністрації Борис Мелашенко та побажав усім мирного неба, доброго здоров’я, оптимізму й благополуччя.

Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто першими став до нерівного бою з невидимим ворогом, поклали квіти до пам'ятного знаку “Загиблим та померлим внаслідок Чорнобильської катастрофи» та до пам’ятних місць на честь наших славних героїв.




















Відділ організаційної роботи, інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації