back

Олександр Андрушко: Головне - безпека і життя людей, тому Добрянська місцева пожежна команда повинна діяти

04 квітня 2018

Як функціонуватиме надалі Добрянська місцева пожежна команда обговорювали сьогодні, 4 квітня, за круглим столом керівники району, обласного управління та районного відділу ДСНС України, Добрянської громади, прилеглих до Добрянки сільських рад, депутати селищної ради, представники ДП «Добрянське лісове господарство» та пожежної частини.

Серед учасників заходу – перший заступник голови Ріпкинської райдержадміністрації Олександр Андрушко, заступник начальника Управління ДСНС України у Чернігівській області Олександр Нагуло, добрянський селищний голова Михайло Шабовта-Самуйліч.

За словами добрянського селищного голови Михайла Шабовти-Самуйліча, наразі постало гостро питання фінансування місцевої пожежної команди, адже коштів у бюджеті селищної ради не вистачає навіть на перше півріччя, тому необхідне реформування.

Олександр Андрушко зазначив, що однозначно необхідно зберегти МПК, знайти шляхи підвищення ефективності її діяльності, щоб вона працювала не тільки в межах селища Добрянка, а й охоплювала території, згідно затвердженого плану залучення.

Своє бачення вирішення проблеми висловили і голови сільських рад, території яких охоплює зона реагування Добрянської місцевої пожежної команди. А це - Клубівська, Новояриловицька, Горностаївська та Олешнянська сільські ради. Очільники громад одностайно підтримують реформування МПК та готові всіляко допомогати.

Під час засідання круглого столу йшлося про створення добровільних пожежних дружин, адже така практика на Чернігівщині вже є - у Менському районі в цьому році створена комунальна установа “Місцева пожежна охорона” у складі кількох частин.

Заступник начальника Управління ДСНС України у Чернігівській області Олександр Нагуло зокрема зазаначив, що чинним законодавством не передбачено чіткої структури пожежної охорони, працює стільки людей, скільки громада може утримати. В свою чергу, Управління ДСНС України у Чернігівській області координуватиме та надаватиме методичну допомогу у створенні місцевої пожежної охорони. Наразі новоутворені громади вже створили свої пожежні команди, в яких передбачено мінімум 3 водії, які чергують добу через дві доби, інші бійці - за рахунок добровольців, які працюють у кожному населеному пункті. Рятувальники повинні пройти спеціальні навчання, де отримають відповідні знання та навички, необхідні для гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій.

Підводячи підсумки зустрічі, Олександр Андрушко запропонував створити робочу групу, до складу якої ввійдуть, очільники та представники громад, що входять у територію реагування Добрянської місцевої пожежної команди, депутати селищної ради, щоб чітко відпрацювати механізм реагування у надзвичайних ситуаціях, аби адаптувати запропоновану модель реформування до реалій громад, врахувавши специфіку і потреби кожного населеного пункту. Ажде остаточне рішення прийматимуть депутати Добрянської селищної ради.























Відділ організаційної роботи, інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації