back

Результати роботи міжрайонної дирекції за 2011 рік

21 лютого 2012

Першочерговим обов’язком Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, згідно із законодавством - надавати матеріальне забезпечення людям, які цього потребують, а саме: допомогу по тимчасовій втраті працездатності і допомогу по догляду за хворими; допомогу по вагітності і пологах; допомогу на поховання; компенсацію частини витрат на санаторно-курортне лікування; часткову компенсацію на оздоровлення дітей в санаторіях-профілакторіях та новорічні подарунки.
Кожна людина має право на отримання матеріальних послуг, які повністю або частково компенсуються за рахунок коштів Фонду, але при умові, коли вона є застрахованою особою і сплачує страхові внески. Станом на 01.01.2012 року в дирекції зареєстровано 1939 страхувальник, із них по Чернігівському району 1302.
Бюджет Чернігівської міжрайонної виконавчої дирекції по доходах за 2011 рік виконано на 142,9%, по видатках на 87,9 відсотка до планових показників. Загальна сума надходжень склала 446,9 тис.грн. Найвагомішою статтею доходів є інші надходження (пеня, штрафи, не прийняті до заліку витрати, пасивні доходи) – 204,1 тис.грн.
Видатки в загальній сумі склали 7297,1 тис.грн. На оплату листків непрацездатності витрачено 3715,5 тис.грн., що на 118.4 тис. грн. більше минулого року. На виплату допомоги по вагітності і пологах видатки склали 1828,5 тис.грн., що більше на 325,2 тис. грн. проти минулого року. На виплату допомоги на поховання прфінансовано 56,0 тис.грн. В дитячих оздоровчих таборах оздоровлено 338 дітей шкільного віку, із них Ріпкинського району 92 дитини. На оздоровлення дітей використано коштів у вигляді часткового фінансування в сумі 208,1 тис.грн., що значно більше минулого року. Видатки на позашкільне обслуговування дітей, в тому числі придбання новорічних подарунків, склали 126,6 тис. грн.
Заборгованість за страхувальниками ( підприємствами та організаціями) станом на 01.01.2012 року становить 21,0 тис. грн., в т.ч. заборгованість, яка існувала за страхувальником на 01.01.2011 року складає 14,6 тис. грн. По більшості боржників триває процедура ліквідації.
На сьогоднішній день одним із актуальних питань соціальної політики є соціальний захист населення. Адже, саме від вчасної сплати внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, від економного та раціонального використання коштів Фонду залежить: чи отримає працівник, який є застрахованою особою, матеріальне забезпечення з вагітності та пологів, компенсацію втраченого заробітку в разі настання випадку тимчасової непрацездатності, а також можливість оздоровитися в санаторно-лікувальних закладах або відправити свою дитину на літній відпочинок до дитячих таборів. З метою раціонального використання коштів Фонду виконавчою дирекцією Чернігівського обласного відділення Фонду з тимчасової втрати працездатності затверджено Порядок по унеможливленню незаконного заволодіння коштами бюджету Фонду при отриманні фінансування.
Порядком передбачено обов»язковість проведення розслідування невиробничого травматизму за участю представника Фонду. При цьому страхувальники невідкладно письмово, або усно з послідуючим письмовим повідомленням, інформують робочі органи про кожний такий випадок.
Отримання фінансування для виплати застрахованим особам матеріального забезпечення по невиробничому травматизму, без висновків комісії за участю у розслідуванні представника Фонду, неможливе. У разі відсутності інформації від страхувальника про отримання працівником травми, результатів розслідування нещасного випадку за участю представника робочого органу відділення Фонду, заяви-розрахунки на фінансування матеріального забезпечення (травматизм) дирекцією не приймаються і в подальшому проводяться позапланові перевірки страхувальника.
Також, дирекцією вживались всі заходи щодо незаконних витрат при виплаті допомоги по догляду за хворою дитиною та вагітності та пологах.
За 2011 рік попереджено незаконних витрат по всіх видах матеріального забезпечення в сумі 20,9 тис. грн. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, незважаючи на складні фінансові умови, виконує свої зобов’язання перед застрахованими особами і в подальшому наша робота буде спрямовуватися на захист та забезпечення застрахованих осіб соціальними державними гарантіями.