back

Податковим кодексом України внесено зміни у порядок отримання торгових патентів

20 січня 2011

Податковим кодексом України внесено зміни до порядку отримання торгових патентів на деякі види підприємницької діяльності.
Тепер торговий патент – це державне свідоцтво з обмеженим строком дії на провадження певного виду підприємницької діяльності та користування яким передбачає своєчасне внесення до бюджету відповідного збору.
Кодексом також змінено законодавчий термін „Плата за торговий патент” на «Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності», що підкреслює належність такого збору до місцевих податків і зборів.
Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності відмінний від плати за торговий патент, яка була встановлена Законом України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності".
Так, ставки збору, відповідно до Кодексу, встановлюються сільськими, селищними та міськими радами з розрахунку на календарний місяць у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня календарного року.
Тобто, згідно з вимогами Кодексу, у разі змін мінімальної заробітної плати станом на 1 січня календарного року необхідно змінювати і ставки збору. Податковим кодексом також змінено терміни дії окремих торгових патентів та терміни сплати збору.
Кодексом також передбачена норма, за якою у разі невнесення суб’єктом господарювання збору у встановлений строк дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення. А суми збору, не сплачені в установлені строки, вважаються податковим боргом і стягуються до бюджету згідно з положеннями Кодексу. Ці норми спрямовані на покращення платіжної дисципліни платників збору та підвищення їх відповідальності.
Із введенням в дію Податкового кодексу також буде змінено форму торгових патентів та форму заявки на придбання торгових патентів, які будуть відповідати вимогам, встановленим Податковим кодексом України.