back

Особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування

06 березня 2014

З метою зниження рівня розповсюдження шкідливих звичок серед неповнолітніх, покращення їх загального рівня здоров’я, зменшення випадків вчинення правопорушень щодо дітей (зокрема, продаж дітям алкогольних напоїв та тютюнових виробів, наркотичних засобів та психотропних речовин, доведення неповнолітніх до стану сп'яніння тощо) Верховною Радою України прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час» № 243-VII від 16 травня 2013 року, який набрав чинності 8 червня 2013 року. Згідно з документом, дітям віком до 16 років забороняється відвідувати клуби, ресторани, кафе без супроводу дорослих з 22:00 до 06:00.

На виконання вимог вищевказаного закону були проведені рейди по виявленню дітей, які перебувають у нічний час в закладах, що провадять діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, за участю Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей районної державної адміністрації, дільничних інспекторів Ріпкинського РВ УМВС, Ріпкинської гімназії та Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст..№ 2.

Власники таких закладів мають право пустити підлітка у заклад або з одним із батьків або із законним представником дитини. А для того, щоб переконатися, чи досягли юнак чи дівчина 16-го віку, у зазначений час у них мають право перевірити документи, які засвідчують їхню особу. Варто зазначити, що це в інтересах самих же власників нічних розважальних закладів, оскільки у разі порушення встановленого законом порядку перебування дітей у таких закладах вони можуть бути оштрафовані.

Згідно із внесеними змінами, штраф для посадових осіб підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, громадян-власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності складе від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне таке ж порушення протягом одного року - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також відповідальності не уникнуть і батьки: так, у разі порушення закону вперше, вони будуть усно або письмово попередженні працівниками міліції, служби у справах дітей та центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про відповідальність. Однак, при повторному випадку, на батьків неповнолітніх дітей буде накладено штраф за ч. 1 ст. 184 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», а також сім’я буде взята на контроль у службі у справах дітей.

Отож, шановні батьки, перш ніж відпустити свою дитину увечері на вулицю, задумайтесь про наслідки!

Фахівець із соціальної роботи Ріпкинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Стельмах