23 липня 2019

 

Символіка Ріпкинського району

У вересні 2002 року було розпочато роботу по написанню книги про Ріпкинщину та створенню символіки району – герба і прапора.

У наявних історичних джерелах Ріпки вперше згадуються в 1607 році. Із 70-х років ХVІІ ст. Ріпки стали ранговим селом, отже, не могли мати свого герба. Зберігся опис герба сотенного містечка Любеч, елемент якого( козацький хрест), до речі, введено до новоствореного герба нашого району. Зображення якоря на гербовій печатці Добрянки було вже використано в сучасному гербі Городнянського району. Інших достовірних історичних джерел щодо геральдики нашого району, крім родової, не знайдено.

Згідно розпорядження голови райдержадміністрації від 1 жовтня 2002 року № 309 «Про оголошення конкурсу на розробку проекта герба району» було затверджено конкурсну комісію, розроблено умови конкурсу, які було опубліковано в районній газеті «Життя Полісся». На розгляд жюрі було подано під девізами 12 проектів символіки району. В листопаді 2002 року відбулось засідання конкурсної комісії, яка визначила переможця - Пінчук Зінаїду Михайлівну, працівника райдержадміністрації.

Автор проекту герба та прапора району з урахуванням пропозицій комісії, науковців,відповідних правил геральдичної науки, використовуючи додаткові історичні джерела, доопрацювала дані проекти, виконала остаточні малюнки герба і прапора та їх електронне зображення, описи з роз’ясненням символіки.

4 лютого 2003 року на 5-й сесії районної ради 24-го скликання було прийнято рішення про затвердження “Положення про зміст, опис та порядок використання символіки району”, згідно якого:

1. Герб і прапор Ріпкинщини є складовою символіки району, засвідчує його історичні, культурні та інші традиції. Символіка розповідає про особливості території, оспівує щедрість і багатство землі, вшановує ратні подвиги предків. Її присутність накладає певну моральну відповідальність на власників, перекидає місток між минулим, сучасним і майбутнім. Самобутність та історична виваженість символіки дозволяє кожному жителю району усвідомити себе частиною народу, чия діяльність і традиції мають давнє коріння. Всі ці чинники створюють відповідне культурне та енергетичне поле, що позитивно впливає на людину.

2. Опис герба району.

 

Щит герба розділено на 4 частини. В першій, у срібному полі, червоний хрест. В другій, в синьому полі, золотий княжий шолом. В третій, в червоному полі , срібна підкова, шипами вниз. В четвертій, в золотому полі, синя козацька шабля вістрям вниз, навхрест із зеленою гілкою дуба.

Срібло (білий колір) символізує мудрість, доброту і невинність.

Хрест (козацький, із розширеними раменами) є символом християнської релігії. Зображався на корогвах Чернігівського полку, до якого входили Любецька і Ройська сотні (Ріпки в 1648 році ввійшли до Ройської сотні).

Синій колір символізує вірність і чесність, славу, мир і злагоду.

Шолом є символом причетності до Княжої доби. В 1097 році в Любечі відбувся перший з’їзд князів Київської Русі.

Червоний колір символізує мужність, любов, велич і великодушність.

Підкова є символом щастя, удачі. Вона означає, що здавна жителі району займалися ремісництвом, торгівлею.

Золото (жовтий колір) символізує віру, знатність і багатство.

Шабля є символом мужності та стійкості захисників землі Ріпкинської протягом століть, символом прикордонної місцевості, козацької доблесті (данина пам’яті козацтва району та козаків, які разом з чернігівським полковником Мартином Небабою загинули на Ріпкинщині в 1651 році).

Дубова гілка є символом сили, надії, здоров’я, достатку і волі. Зелений колір означає також милість Божу, символізує багатство природи, району.

В гербі району використано елементи родового герба Бакуринських, яким належали Ріпки з 1609 року. За віддану службу в Запорізькому Війську в 1656 році Богдан Хмельницький своїм Універсалом закріпив за Ю.Бакуринським Ріпки та деякі інші села сучасного Ріпкинського району.

3. Опис прапора району.

 

Прямокутне полотнище із співвідношенням ширини до довжини 2:3 складається з двох горизонтальних смуг: верхня, зеленого кольору, вдвічі ширша за нижню, голубого (синього) кольору.У верхньому кутку біля древка на зеленому полі зображено герб району, висота якого становить третину висоти прапора.

Зелена смуга символізує надію, достаток і волю. Вона означає багатство природи .

Голуба (синя) смуга символізує чесність і вірність. Вона є символом Дніпра, водоймищ району.

4. Герб і прапор використовується :

-під час проведення офіційних заходів за участю представників інших районів, областей, держав;

-при проведенні урочистих обласних та районих заходів з нагоди знаменних дат, подій, ювілеїв тощо;

-при проведенні культурно-мистецьких, спортивних та інших масових заходів;

-друкарнею, редакційними колективами для оформлення періодичних видань, творів земляків-письменників, поетів, художників, народних майстрів та інших;

-при врученні державних, обласних та районних нагород;

-для виготовлення спеціальної реклами, пропаганди продукції місцевого виробництва.

5. Питання використання герба і прапора погоджується з органами місцевого самоврядування і виконавчої влади.

6. Оплата за використання герба і прапора району визначається згідно з чинним законодавством.