back

Звернення прокурора Ріпкинського району

14 лютого 2014

2 лютого набрав чинності Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

Законом передбачено звільнення від відповідальності та від відбування покарання осіб, які з 27 грудня минулого року по 2 лютого поточного року вчинили злочини та адміністративні правопорушення, пов’язані з акціями протесту.

Згідно Закону в 15 денний термін з дня його опублікування тобто з 3 по 17 лютого включно мають бути виконані ряд умов, які є необхідними для набрання ним чинності 18 лютого.

Зокрема учасниками масових акцій протесту має бути вчинено сукупність наступних дій:
- звільнення усіх зайнятих під час акцій протесту будівель чи приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування,
- допуск до своїх робочих місць осіб, які там працюють.
- розблокування учасниками масових акцій протесту транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у місті Києві та розблокування вулиць, площ, провулків, бульварів в інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Закон вступить у дію 18 лютого, після виконання вказаних умов та після того, як на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України буде розміщено повідомлення Генерального прокурора України про фактичне вчинення учасниками масових акцій протесту вказаних вище дій. Якщо ж така публікація не буде здійснена до закінчення відведеного терміну виконання, Закон втратить чинність.

Органи прокуратури докладуть усіх зусиль для виконання Закону, але реалізація його положень також вимагає правової свідомості та відповідального підходу і від учасників акцій протесту.

Прокурор Ріпкинського району Олександр Артеменко