back

Попередження соціального сирітства - збереження репродуктивного здоров"я молоді

12 лютого 2014

Соціальне сирітство (сирітство при живих батьках) – не є новою проблемою для суспільства і відома з давніх часів. Кожне суспільство вирішує її згідно зі своїми традиціями та можливостями. Але в усіх випадках соціальне сирітство – це, в першу чергу, порушення прав дітей на сімейне виховання з боку самих батьків, яке призводить до негативного психологічного стану дітей, порушень у їх розвитку. Доля соціальних сиріт часто обтяжена, як біологічною спадковістю, так і неналежним їх вихованням та розвитком.

На виконання заходів з реалізації Національної стратегії профілактики соціального сирітства на період до 2020 року, з метою попередження раннього соціального сирітства Ріпкинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді тісно співпрацює з пологовим відділенням КЗ «Ріпкинська ЦРЛ».

При пологовому відділенні працює Консультаційний пункт районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, основними завданнями якого є:

- запобігання відмовам матерів від новонароджених дітей;

- забезпечення психологічної підтримки вагітних жінок;

- поширення засад відповідального усвідомленого батьківства.

З метою популяризації сімейних цінностей з нагоди Дня сім’ї та Дня матері на базі Консультпункту районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у пологовому відділенні КЗ «Ріпкинська ЦРЛ» щорічно проводиться вітальна акція для породіль та Круглий стіл «Безпечне материнство – відповідальне батьківство».

З метою підготовки молоді до сімейного життя, формування відповідального ставлення до свого репродуктивного здоров'я Янчук Інною Григорівною, завідуючою пологовим відділенням КЗ «Ріпкинська ЦРЛ» на базі Замглайської ЗОШ І-ІІІ ст. та Замглайського АПТУ були проведені просвітницько-профілактичні заході для учнівської молоді.


Провідний спеціаліст районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Галина Антонік