back

Звіт про роботу районної спостережної комісії за підсумками 2013 року

08 січня 2014

1. На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2004 року №429 «Про затвердження положень про спостережні комісії та піклувальні ради при спеціальних виховних установах» (зі змінами, внесеними згідно з постановами КМУ) розпорядженням голови районної державної адміністрації від 09 лютого 2012 року № 85 створена районна спостережна комісія при Ріпкинській районній державній адміністрації та затверджено її склад в кількості 11 чоловік, в тому числі 4 представника громадських організацій.

В зв’язку з внесеними змінами до постанови КМУ від 01 квітня 2004 року №429, кадровими змінами районі розпорядженням голови Ріпкинської районної державної адміністрації від 19 березня 2013 року №71 на підставі заяви зі складу комісії виведено Мариненко Оксану Михайлівну, колишнього директора РРЦСССДМ; до складу комісії введено: Сидоренко Лесю Василівну – директора РРЦСССДМ (за згодою) та Лемешко Наталію Василівну – начальника районного управління юстиції (за згодою). Зазначене розпорядження було оприлюднене в районній газеті «Життя Полісся» від 23 березня 2013 року.

2. Організаційною формою роботи спостережної комісії є засідання. У 2013 році проведено 9 засідань, всі питання, що планувались розглянуті. За результатами розгляду питань приймаються відповідні рекомендаційні рішення. Список присутніх на засіданнях спостережної комісії вказує на їх легітимність. Голова спостережної комісії інформує громадськість через засоби масової інформації про результати комісії не рідше ніж один раз на півроку та подає до 1 березня звіт органу, який її утворив.

На засіданнях комісії розглядались зокрема питання: про основні напрямки роботи районної спостережної комісії; про план роботи районної спостережної комісії на 2013 рік; про роботу виконавчих комітетів Великовіської, Великозліївської, Горностаївської, Губицької, Неданчицької Олешнянської сільських та Любецької, Ріпкинської селищних рад з особами умовно – достроково звільненими та раніше засудженими особами; про роботу територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) з особами УДЗ, про організацію виховної роботи ЦСССДМ з особами, умовно –достроково звільненими від відбування покарання, їх виправлення і ресоціалізацію; про роботу Ріпкинського РВ УМВС України в області з особами, які звільнились з місць позбавлення волі; про взаємодію кримінально – виконавчої інспекції Ріпкинського району з виконкомами сільських, селищних рад РВ УМВС України в області, центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, громадськими організаціями району; про роботу посадових осіб установ та організацій, які здійснюють соціальний захист, супровід та патронаж осіб, звільнених з місць позбавлення волі (управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг); про роботу медичних закладів району щодо своєчасного виявлення шляхом обстеження і лікування захворювань осіб, та раніше засуджених; розглядалось подання про умовно – дострокове звільнення відносно громадянина Ч..

3. Відповідно до наказу Департаменту України, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту від 28 жовтня 2008 року № 288/4322 «Про затвердження Порядку взаємодії кримінально - виконавчої інспекції і центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно – достроково», Ріпкинський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді ( далі - РЦСССДМ) сприяв кримінально – виконавчій інспекції ( далі КВІ) у виправленні та ресоціалізації засуджених, надавав допомогу у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

4. Організовано виховну роботу з особами УДЗ та вживалися заходи щодо громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарань. Секретарем районної спостережної комісії здійснювався облік осіб, умовно –достроково звільнених від відбування покарання. У 2013 році прибуло на територію району 6 таких осіб (за повідомленням виправних установ).

Ріпкинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді систематично проводилася робота з особами, які звільнились з місць позбавлення волі, спрямована на їх соціальну адаптацію та реінтеграцію.

Спеціалістами РЦСССДМ надавалися психологічні, соціально – педагогічні, соціально – медичні, соціально – економічні, юридичні та інформаційні послуги особам, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі. При ЦСССДМ створено і працює спеціалізоване формування «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи в сільські місцевості.

Cоціальні працівники інформували зазначених осіб з питань працевлаштування, повідомляли про існуючу квоту при реєстрації в центрі занятості, інформували з приводу реєстрації та оформлення документів, надавали психологічне консультацію на час адаптації в новому соціумі з метою попередження рецидивної злочинності. Послуги здебільшого спрямовувались на вирішення психологічних проблем, здоров'я, залежностей, налагодження соціально – корисливих зв’язків, зокрема з родиною.

Дільничні інспектори міліції в сільських, селищних радах здійснювали контроль за поведінкою засуджених осіб, які проживають на території відповідних рад.

Ріпкинським РВ УМВС України в Чернігівській області постійно проводилися заходи щодо соціальної адаптації наркозалежних осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. За інформацією Ріпкинського РВ УМВС України в Чернігівській області в 2013 році на профілактичному обліку перебувало 235 осіб.

5. У районі здійснювався комплекс заходів щодо сприяння працевлаштуванню, підвищенню кваліфікаційного рівня чи перекваліфікації звільнених осіб з місць позбавлення волі. На обліку в районному центрі зайнятості осіб звільнених з місць позбавлення волі в 2013 році зареєстрованих не було. Виконкомами сільських, селищних рад надавалася даній категорії осіб допомога щодо працевлаштування в сільській місцевості та проводилася соціально – виховна робота з ними.

Районна спостережна комісія та виконкоми сільських, селищних рад сприяли діяльності громадських, благодійних і релігійних організацій, що проводили роботу із звільненими особами з місць позбавлення волі, поширенню досвіду цих організацій.

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації на нарадах з сільськими, селищними головами розглядали питання соціального захисту бездомних громадян та соціальної адаптації звільнених осіб з місць позбавлення волі.

Керівники лікувальних закладів району отримували інформацію про прибуття на їхні дільниці звільнених осіб з місць позбавлення волі. Особи, які звільнились з місць позбавлення волі, проходили обов’язкове флюорографічне обстеження, отримували в лікувально – профілактичних закладах району всі необхідні види медичної допомоги, а при потребі - в обласних спеціальних закладах.

6. Протягом 2013 року до районної спостережної комісії звернень громадян не було.


План роботи районної спостережної комісії на 2013 рік виконано повністю.


Голова районної спостережної комісії Павленко Т.Ю.