back

Громадське обговорення реформування медичної галузі

15 листопада 2013

Модернізація системи охорони здоров"я визначена Президентом України Віктором Януковичем пріоритетом у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки, щорічними Національними планами дій з її впровадження. Передбачено, що для підвищення доступності медичної допомоги населенню необхідно реформувати галузь шляхом чіткого структурного розмежування первинного, вторинного і третинного рівнів медичної допомоги та створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, госпітальних округів, спеціалізованих центрів тощо та їхнього ресурсного забезпечення, подальшого розвитку інституту сімейної медицини на основі зміцнення первинної медичної допомоги.

Як здійснюються реформи у системі охорони здоровя, які відбуваються зміни і які перспективи медичної галузі у зв"язку з цим очікуються в Ріпкинському районі - такіпитання постійно хвилюють жителів району, є предметом обговорення серед громадськості. Важливо, щоб населення було достатньо інформованим з цих питань, тому 15 листопада цього року в залі засідань райдержадміністрації відбулися громадські слухання на тему : «Основні етапи реформування медичної галузі району та вплив цих реформ на якість надання медичної допомоги населенню» в контексті виконання в районі завдань Президента України щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадськості до формування та реалізації державної і регіональної політики.

Перед учасниками слухань, серед яких члени громадської ради при райдержадміністрації та заступник голови райдержадміністрації Андрій Булда, виступила заступник головного лікаря КЗ «Ріпкинська центральна районна лікарня» Віра Семендяй. Вона доповіла про хід реформування медичної галузі району, зміни в мережі закладів охорони здоров’я та про особливості структури, змісту і форми діяльності новоствореного Центру первинної медико-санітарної допомоги Ріпкинського району. Також Віра Іванівна відповіла на запитання учасників слухань щодо забезпеченості Центру спеціалізованим транспортом, обладнанням, сімейними лікарями та набуття ними відповідної кваліфікації, яка дасть змогу надавати населенню якісну медичну допомогу.

Завдяки обговоренню зазначених питань члени громадської ради отримали корисну інформацію, яка буде використана для формування неупередженого ставлення жителів району до процесу реформування.

Довідково: В районі створено Центр первинної медико-санітарної допомоги, планується створити на базі поліклінічних відділень Ріпкинської ЦРЛ, Любецької РЛ та Добрянської ДЛ амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Ці амбуларотії та 47 фельдшерсько-акушерських та фельшерських пунктів ввійдуть до складу даного Центру.