back

Щодо рівня життя населення в Ріпкинському районі

13 листопада 2013

Одним з напрямів соціальних реформ, ініційованих Президентом України, є комплексне перетворення підходів до оплати праці, податків та соціального страхування.

Цим напрямком передбачається запровадження механізмів розподілу результатів економічної діяльності, які б стримували подальшу соціальну та економічну поляризацію суспільства, піднімали б рівень доходів працюючого населення та соціального забезпечення вразливих верств. Створення в країні комфортного середовища для праці та життя людини є важливою складовою соціальної політики держави.

Президентом України поставлено завдання створювати умови для активної частини населення, щоб кожен працюючий мав достойну роботу і достойну заробітну плату та, крім того, змогу захищати тих, хто не працює. Така спрямованість вимагає нових підходів до використання економічного, людського, природно-ресурсного потенціалу, щоб досягти якісно нового рівня ефективності й конкурентоспроможності економіки та рівня життя населення. Тобто, основним завданням є подолання бідності, побудова справедливої соціальної політики по відношенню до людей. Підвищення рівня життя має забезпечити, перш за все, заробітна плата, бо вона є важливим індикатором рівня життя населення.

Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за січень-червень 2013 року склала - 2201 грн., що становить 90,2% від середньообласного показника (2439 грн.). У порівнянні з відповідним періодом минулого року (2038 грн.) середньомісячна заробітна плата зросла на 163 грн., або на 7,4%.

Частка низькооплачуваних працівників, що відпрацювали 50 і більше відсотків робочого часу встановленого на місяць і отримали заробітну плату менше мінімальної в порівнянні з січнем місяцем 2013 року (357) зменшилась на 127 осіб, або на 35,6% і склала 230 осіб.

На виконання “Програми зайнятості населення Ріпкинського району на період до 2017 року” за січень-вересень 2013 року працевлаштовано за направленням центру зайнятості 448 осіб, в тому числі безробітних 304 особи, молоді у віці 35 років 138 осіб (45,4%).

З початку року на Ріпкинщині створено 244 нових робочих місця, а саме:
- для найманих працівників у юридичних осіб -15
- для найманих працівників у фізичних осіб-підприємців- 162
- фізичних осіб підприємців -67;
З загального числа створенних робочих місць шляхом виплати одноразової допомоги по безробіттю на започаткування власної справи – 15.
З початку 2013 року за сприянням у працевлаштуванні до районного центру зайнятості звернулося 126 осіб, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, на обліку перебувало 44 особи.
Працевлаштовано 74 особи даної категорії.