back

Реформування медичної галузі

06 вересня 2013

Згідно Указу Президента України від 27.04.2011 №504/2011 «Про національний план дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», в Україні відбувається реформування медичної галузі. Така потреба виникла давно, так як існуюча система вичерпала свій ресурс і не відповідає вимогам сьогодення.

В поточному році розпочато структурні зміни в медичній галузі району. Як же вони здійснюються, і які перспективи медичної галузі йшлося на нараді, яку проводив голова райдержадміністрації Володимир Герасенко, за участі свого заступника Андрія Булди, голови районної ради Віктора Бугая, головного лікаря КЗ «Ріпкинська центральна районна лікарня» Петра Моспанка, заступників головного лікаря Віри Семендяй та Валентини Молчанової. Відкриваючи засідання, Володимир Григорович відзначив важливість та пріоритетність медичної галузі в районі та підкреслив, що виконавчою владою та органами місцевого самоврядування робиться все можливе для реалізації реформи системи охорони здоров’я в районі.

Також наголосив на актуальності даного питання, зазначаючи, що реформування медичної галузі передбачає, насамперед, створення умов для надання якісної допомоги, наближення медичних послуг до людини, поліпшення здоров’я населення. Зауважив на тому, що Президент України Віктор Янукович в щорічному посланні до Верховної Ради «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2013 році» звернув увагу на необхідність якісного поліпшення вітчизняної сфери охорони здоров’я, яке не лише безпосередньо впливатиме на поліпшення умов та якості життя широких верств населення, а і водночас сприятиме зменшенню витрат громадян на отримання неякісних послуг з охорони здоров’я, втрат суспільства від погіршення якості людського капіталу.

На нараді про реорганізацію комунального закладу «Ріпкинська центральна районна лікарня» інформував Петро Моспанко. Ось, що він повідомив: Для підвищення доступності надання медичної допомоги населенню необхідно провести реформування медичної галузі шляхом чіткого структурного розмежування первинного, вторинного і третинного рівнів медичної допомоги, шляхом, що передбачає створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, госпітальних округів і т. д.

Законодавчо визначено, що надання первинної медичної допомоги забезпечують центри первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять як структурні чи відокремлені підрозділи, амбулаторії, ФАП та ФП, медичні кабінети.

Першим етапом реформування медичної галузі в районі було прийняття рішення шістнадцятої сесії шостого скликання від 12 червня 2013 року щодо створення центру ПМСД, затвердження статуту, програми «місцевих стимулів» для медичних працівників первинної ланки на 2013-2014 роки, а також припинення діяльності юридичної особи Любецька районна лікарня шляхом приєднання до КЗ «Ріпкинська ЦРЛ».

Наступним етапом проведення модернізації мережі закладів охорони здоров’я району є створення структурних підрозділів ЦПМСД, а саме: створення на базі поліклінічних відділень ЦРЛ, Любецької РЛ та Добрянської ДЛ амбулаторій загальної практики сімейної медицини та виведення із складу Ріпкинської ЦРЛ фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів, які в подальшому будуть структурними підрозділами ЦПМСД. Тому виникла нагальна потреба винести на розгляд чергової сесії районної ради вищезгадані питання. Прийняття цих рішень дасть змогу зареєструвати ЦПМСД Ріпкинського району як юридичну особу та забезпечити його роботу, як самостійного медичного закладу , дворівневої медичної допомоги (долікарський і лікарський рівні). Лікарі ЦПМСД будуть надавати медичну допомогу як в амбулаторіях ЗПСМ, так і шляхом планових виїздів до ФАПів та ФП; надання невідкладної допомоги населенню району у відповідності до методичних рекомендацій МОЗ України, затверджених МОЗ України 23.03.2012 р. з 8-00 до 20-00.

В результаті оптимізації мережі закладів охорони здоров’я в районі буде досягнуто: чітке розмежування рівнів первинної та вторинної медичної допомоги; створення ЦПМСД Ріпкинського району з мережею лікувально-профілактичних підрозділів; розділення функцій швидкої та невідкладної медичної допомоги і часткова передача невідкладної допомоги, як функції, на первинний рівень з 8-00 до 20-00; збережено кадровий і матеріальний потенціал існуючих закладів охорони здоров’я; поліпшення системи моніторингу і контролю за результатами діяльності ПМД з боку органів місцевого самоврядування, у веденні яких вони знаходяться; підвищення якості надання медичної допомоги населенню і ефективності використання бюджетних асигнувань на охорону здоров’я за рахунок економії бюджетних коштів, внаслідок усунення дублювання медичної допомоги.

Про підвищення рівня медичних послуг розповіла Валентина Молчанова. Вона зазначила, що на виконання завдань, визначених Президентом України В.Ф.Януковичем у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава», Постанови, Розпорядження КМУ «Про затвердження Національного плану розвитку системи охорони здоров’я», «Про невідкладні заходи щодо реформування охорони здоров’я» проводяться заходи щодо розмежування медичних послуг між первинним, вторинним та третинним рівнями надання медичної допомоги.

Оптимізація мережі закладів охорони здоров’я здійснюється з метою підвищення доступності та якості медичної допомоги при ефективному і раціональному використанні ресурсів, приведенні у відповідність чисельності ліжкового фонду, штатних посад.

Завданням оптимізації мережі закладів охорони здоров’я є – проведення чіткого розмежування медичної допомоги залежно від потреби населення в інтенсивності медичної допомоги за видами.

Після відокремлення ЦПМСД на базі Ріпкинської ЦРЛ створюється лікарня вторинної медичної допомоги (ВМД) з консультативною поліклінікою та стаціонарними відділеннями. ВМД буде забезпечуватись, як в амбулаторних, так і в стаціонарних умовах в плановому порядку, або в екстрених випадках. ВМД надається лікарями, які мають відповідну спеціалізацію та передбачає консультування, проведення діагностики, лікування, реабілітації та профілактики хвороб, травм, отруєнь, патологічних та фізіологічних (при вагітності) станів. Переваги ВМД в тому, що лікарі ЗПСМ будуть проводити плановий відбір на обстеження та госпіталізацію, що зменшить черги до лікарів-спеціалістів. В екстрених випадках ВМД надається незалежно від наявності направлення. Буде надаватись допомога і при самозверненні пацієнтів.

При консультативно-діагностичній поліклініці будуть працювати кабінети: функціональної діагностики, ендоскопічний, ультразвукової діагностики, фізіотерапевтичний, кабінети масажу та ЛФК, рентгенологічний кабінет.

Прийом буде проводитись по 13 спеціальностях: окуліст, ЛОР, дерматовенеролог, ендокринолог, травматолог, хірург, педіатр, акушер-гінеколог, нарколог, психіатр, інфекціоніст, кардіолог, фтизіатр. Всі спеціалісти мають кваліфікаційні категорії: вища - 2; І-15; ІІ – 4; лікарі-спеціалісти – 6. При поліклініці функціонує клініко-діагностична лабораторія з бактеріологічним відділом.

Матеріально-технічна база відповідає нормативним потребам.

Стаціонарна допомога надається у відділеннях відповідного профілю. Всі лікарі мають кваліфікаційні категорії – вища -5, перша – 5, друга – 1

Враховуючи планове обстеження хворих на первинному рівні, отримання відповідних консультацій у лікарів-спеціалістів, інтенсивне лікування буде розпочинатись з першого дня перебування в стаціонарі, що скоротить терміни перебування на ліжку. В районі на першому місці стоїть захворюваність органів кровообігу. Актуальною є проблема захворювання на гіпертонічну хворобу – це одне з найпоширеніших захворювань серед населення. В районі на обліку з даного захворювання перебуває біля 8 тисяч мешканців.

З 2012 року в районі запроваджена реалізація пілотного проекту державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. У рамках реалізації проекту на часткове відшкодування вартості лікарських засобів району виділено субвенцію державного бюджету в сумі 141800 грн. Лікарями медичних закладів виписано близько 6000 рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, задіяних в пілотному проекті. Понад 2030 хворих з гіпертонічною хворобою придбали ліки за зниженими цінами, на суму 28283 грн.

Основні напрямки покращення медичної допомоги населенню -розмежування первинної ланки і вторинної; наближення надання невідкладної допомоги населенню лікарями амбулаторій; керованість направлення хворих лікарями ПМСД на вторинний рівень - створення раціонального медичного маршруту пацієнта; своєчасне надання спеціалізованої допомоги на вторинному рівні; покращення диспансеризації на первинному рівні, щодо реалізації пілотного проекту по гіпертонічній хворобі; запровадження системи індикаторів якості медичних послуг, що надаються на первинному та вторинному рівнях медичної допомоги; підбір кадрового ресурсу; покращення матеріально-технічної бази (забезпечення кисневими концентраторами, придбання рентгенапарата, поновлення фізапаратури, придбання корпоративного УЗД апарату).

Підсумовуючи дане питання, голова райдержадміністрації Володимир Герасенко наголосив, що залишається ще достатньо багато питань, рішення по яких необхідно прийняти виважено, враховуючи, що в центрі уваги має бути людина.

Також учасники наради розглянули комплексний план протиепідемічних заходів по профілактиці грипу та гострих респіраторних захворювань по Ріпкинському району на 2013-2014 роки, з яким ознайомив завідувач Ріпкинським районним відділом лабораторних досліджень Сергій Береговий. Виступаючи з даного питання, голова райдержадміністрації Володимир Герасенко, зокрема акцентував увагу на плановій роботі в даному напрямку відповідних служб з населенням, особливо дітьми – найуразливішій категорії. Адже здоров’я підростаючого покоління найголовніше, - зазначив Володимир Герасенко.