back

Про державну програму "Доступне житло"

01 серпня 2013

Перший заступник голови районної державної адміністрації Сергій Мохнач провів нараду з селищними головами щодо активізації роз’яснювальної роботи серед населення про переваги участі в програмі «Доступне житло». Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 343 затверджено «Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов».

З метою забезпечення реалізації соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2013 № 121 знято часові обмеження щодо визначення нормативної площі житла для розрахунку часткової компенсації за іпотечними кредитами, тим самим продовживши дію зазначеного вище Порядку. Програма реалізується шляхом відшкодування державою частини процентів за кредитами, отриманими громадянами в банках на придбання квартири, будинку або майнових прав на них.

Термін кредитування та часткової компенсації – до 15 років з моменту укладення договору. Процентна ставка – не більше 16 % річних, з яких громадянин сплачує 3 %, решту компенсує держава. Обов’язковий власний внесок позичальника визначається внутрішніми правилами банків, але не перевищує 25 % вартості житла.

За словами Президента України такі програми, як «Доступне житло», стимулюватимуть розвиток будівельної галузі та створення нових робочих місць. З іншого боку, розвиток будівництва стане кроком до покращення умов життя громадян.

В Ріпкинському районі реалізується і державна програма «Забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів», згідно якої воїн-інтернаціоналіст Василь Рябуха, який перебував на квартирному обліку в Ріпкинській селищній раді, отримав ордер на вселення в однокімнатну квартиру № 264 по вул.. Старобілоуська, 61-а в м.Чернігів, придбану Ріпкинської селищною радою за рахунок цільових коштів.