back

«Старообрядчество: от истоков и до наших дней»

26 липня 2013

В рамках святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі на виконання відповідного Указу Президента України Віктора Януковича 26 липня в Добрянській селищній раді відбулося засідання круглого столу на тему: «Старообрядчество: от истоков и до наших дней». На початку засідання добрянський селищний голова Олександр Алгінін передав вітання від керівника Російського центру науки і культури при Посольстві Російської Федерації в Україні Ірини Царьової, історика-краєзнавця, уродженця смт Радуль ( нині жителя міста Суми) Григорія Станкевича, керівника міжнародних програм міста Добрянка Пермського краю Росії Михайла Александровича.

З доповіддю «Истоки Христианства» виступив настоятель старообрядної церкви вмч. Димитрія Солунського смт Добрянка о.Сергій. Про преподобного Антонія Печерського та його спадщину розповіла начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю районної державної адміністрації Зінаїда Пінчук. Сторінки історії Добрянки у своєму виступі висвітлив керівник добрянської громади Олександр Алгінін. Про історію християнського села Вербівка та Вербівської Свято-Георгієвської церкви розповів її настоятель о. Микола ( Мокарець).

У виступі представника християнської громади, громадянина Йорданії, пана Аббасі Іяб Джаліля мова йшла про християнство в арабських країнах. Перекладачем виступила його дружина, уродженка Добрянки пані Аббасі Аліна. Він подарував священнослужителям святині, привезені з Йордану. З обрядами та вченням в християнських родинах учасників засідання ознайомила вчителька математики Добрянської ЗОШ І-ІІІ ст., краєзнавець Лариса Тимошенко. Про дружні зв’язки з Добрянкою Пермського краю розповів реставратор старовинної садиби в Добрянці Василь Дубінін.

«Родны кут» - таку назву мав виступ ветерана Гомельського телебачення, диктора з 30-річним стажем, Григорія Копаткова ( Республіка Білорусь). Розкриваючи суть питання «Пісня в християнській родині», секретар Добрянської селищної ради Георгій Ґудзь виконав під власний акомпанемент пісню «Родны кут». «Мой отчий дом» - тема поетичного виступу краєзнавця Сергія Коноваленка ( літературний псевдонім – Добрянец). Житель Добрянки Юрій Щербаков у своєму виступі підкреслив значення збереження і примноження багатої історико-культурної та духовної спадщини рідного краю.

Учасниками засідання були також депутат районної ради Наталія Ножкіна, директор Ріпкинського районного народного історико-краєзнавчого музею Анатолій Жагловський, директор Ріпкинської районної бібліотеки Наталія Лук’яшко, вчителька історії Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Ольга Сусло, актив добрянської територіальної громади, вчителі Добрянської ЗОШ І-ІІІ ст., краєзнавці Олексій Феоктистов, організатори заходу, в т.ч. Світлана Щербакові, голова ветеранської організації селища, працівники селищної ради та ДП «Добрянське лісове господарство».

Олександр Алгінін подякував організаторам заходу та його учасникам. Засідання круглого столу завершилося чаюванням за старовинним обрядом, проведеним Ларисою Тимошенко. Цей захід став справжньою подією в духовному та культурному просторі району.