back

Засідання круглого столу на тему: "Бібліотека. Інформація. Користувач"

11 липня 2013

9 липня директор Ріпкинської районної бібліотеки Наталія Лук’яшко та начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю районної державної адміністрації Зінаїда Пінчук стали учасниками круглого столу на тему: «Бібліотека. Інформація. Користувач.», який відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка .


На засіданні було розглянуто ряд питань, а саме:
- концепція сприяння розвитку громадянського суспільства: партнерство, діалог і взаємодія громади і влади;
- стан та перспективи розвитку бібліотек Чернігівщини: за матеріалами громадських обговорень;
- співпраця Головного управління юстиції в Чернігівській області з Центром правової інформації обласної наукової бібіліотеки ім. В. Г.Короленка для надання правової допомоги користувачам бібліотеки;
- бібліотеки і органи місцевого самоврядування в Чернігівському районі: досвід, перспективи, завдання;
- бібліотека і громада: працюємо разом ( з досвіду роботи бібліотек Городнянського та Щорського районів);
- бібліотека і громада: грані взаємодії.

Чернігівське обласне відділення Української бібліотечної асоціації за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації впродовж березня-червня 2013 р. провело громадські обговорення "Бібліотека. Інформація. Користувач".

Загалом було вивчено думку понад 5 тис. респондентів різних категорій населення: представники органів місцевого самоврядування, службовці, робітники, приватні підприємці, інтелігенція, учнівська молодь, пенсіонери та ін. у 112 населених пунктах. Працівники бібліотек області організували анкетування, вуличні опитування, міні-інтерв’ю, онлайн-опитування на сайті Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка, мобільні інформаційні стенди, скриньки "Читач пропонує бібліотеці" тощо. У Козелецькій, Городнянській, Ріпкинській та Чернігівській центральних районних бібліотеках було проведено засідання "круглих столів". Попередні результати громадських обговорень були оприлюднені у ЗМІ.

За результатами вивчення 72% респондентів позитивно оцінили роботу бібліотечних закладів Чернігівщини, до яких 65% звертаються за інформацією стосовно роботи, навчання і дозвілля. Значна кількість опитаних наголосили на необхідності покращення ситуації з поповненням бібліотечних фондів, 31% опитаних відзначили, що у бібліотеках загалом не вистачає новинок літератури, 20% - не вистачає художньої літератури і періодики.

Читачі сільських бібліотек звертали особливу увагу на комфортність, зокрема температурний режим своїх книгозбірень, користувачі районних та обласних бібліотек зазначили, що їм не вистачає приміщень для заходів. Пропонувалося провести капітальні ремонти у бібліотеках, придбати меблі, організувати якісне освітлення, в т.ч. настільні лампи, виділити окремі кімнати для дискусійних залів, організувати простір для дітей, бібліотечні кав’ярні. Сучасний користувач не задоволений комп’ютерним парком бібліотек (87%), наявністю копіювальної техніки (22%), організацією доступу до книжкового фонду (73%).

Водночас громадські обговорення показали, що населення області не байдуже до проблем бібліотек. Громада виявила неабияку зацікавленість новими бібліотечними послугами – доступом до Інтернету, курсами комп’ютерної грамотності, електронними книгами та іншими електронними інформаційними ресурсами. Дуже позитивно, що громада також готова допомогти бібліотекам: подарувати книги (23%), надати фізичну допомогу при ремонті (12%), надати фінансову допомогу (8%), рекламувати послуги бібліотеки та залучати нових користувачів (2%), бути волонтерами бібліотеки (1%).

Підсумковий "круглий стіл" громадських обговорень пройшов 9 липня 2013 р. у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка, у роботі якого взяли участь керівники і представники департаменту культури і туризму, національностей та релігій, департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, Головного управління юстиції в Чернігівській області, Чернігівської та Ріпкінської райдержадміністрацій, партнери і друзі бібліотеки з вищих навчальних закладів, громадських організацій, ЗМІ, директори обласних і районних бібліотек. Модератоми "круглого столу" були член Президії УБА, голова Чернігівського обласного відділення УБА, директор Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка Аліференко І.М. та виконавчий директор УБА, доцент Національного технічного університету України "КПІ" Сошинська Я.Є.

За наслідками громадських обговорень "Бібліотека. Інформація. Користувач" у Чернігівській області було розроблено і прийнято за основу Резолюцію.

Інформація з ресурсу http://ula.org.ua/