back

Круглий стіл «Про діяльність Чернігівського обласного центру матері та дитини і перспективу створення районного центру матері та дитини»

08 липня 2013

Жодна нація, жодне цивілізоване суспільство не обходилися і не зможуть обійтися без сім’ї. Сім’я – це основа основ і для кожної людини і для кожного громадянина. Благополуччя сім’ї завжди залишатиметься мірилом розвитку і прогресу країни. Сучасні сім’ї дуже різні. Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працює із сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах.

Одним із пріоритетних напрямів роботи районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є попередження раннього соціального сирітства.

Символічно, що саме 8 липня, в День родини, в районній державній адміністрації було проведено Круглий стіл на тему «Про діяльність Чернігівського обласного центру матері та дитини і перспективу створення районного центру матері та дитини», в якому взяли участь: заступник голови районної державної адміністрації, Булда А.М., директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді - Сидоренко Л.В., провідний спеціаліст служби у справах дітей – Кравець Н.Г., завідуючий сектором у справах сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації – Транківський П.М., начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації – Гоголь І.Л.

Відкрив засідання Круглого столу заступник голови районної державної адміністрації, Булда А.М., який наголосив на важливості питання попередження раннього соціального сирітства в районі. Кравець Н.Г. та Транківський П.М. ознайомили присутніх зі статистичними даними щодо обліку неблагополучних та багатодітних сімей в районі. Гололь І.Л. зупинився на питаннях соціального захисту сімей з дітьми. Сидоренко Л.В., директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проінформувала про діяльність обласного соціального центру матері та дитини «Батьки й дитина разом».

Учасники Круглого столу обговорили перспективи створення центру матері і дитини в Ріпкинському районі. В Україні й досі трапляються непоодинокі випадки відмови матері від дитини у пологовому будинку. Хоча здебільшого держава здатна допомогти матерям, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Тому, нові соціальні ініціативи Президента України «Діти – майбутнє України», спрямовані на зменшення кількості покинутих у пологовому будинку немовлят і зменшення інвалідизації дітей. Кожна мати, яка опинилася в скрутному становищі, отримає тимчасове житло та соціальний супровід. Медичну допомогу дітям, стан яких потребує ранньої корекції і подальшої реабілітації, а також психологічну підтримку матерям таких дітей надаватимуть патронатні служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах і будинках дитини. В кожному регіоні мають бути створені центри матері і дитини, де їм надаватиметься відповідна підтримка.

На сьогодні близько 700 дітей щорічно залишають у пологових будинках. Для забезпечення соціального супроводу жінок, які мають ризики відмовитися від дитини, в пологовому відділенні, відповідно до нових соціальних ініціатив Президента України, необхідно розширити у 2013 -2014 роках мережу центрів матері та дитини.

На даний час у Чернігівській області діє 1 центр матері та дитини «Батьки й дитина разом». Створення центру – це спільний проект Представництва благодійної організації «Кожній дитині» в Україні, державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді та Чернігівської обласної державної адміністрації.

Центр матері та дитини «Батьки й дитина разом» - це заклад для тимчасового проживання жінок на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах, пов’язаних з високим ризиком розлучення матері і дитини, загрозою життю і здоров’ю матері чи дитини; молодих матерів, які не мають знань і навичок самостійного життя, догляду і піклування про дитину ( неповнолітні матері, колишні вихованки інтернатних закладів).

Центр працює в режимі цілодобового стаціонару. Під час проживання в ньому матері мають можливість навчатись, відвідувати професійні курси. Працівники закладу надають необхідну соціально-психологічну допомогу, а також вчать доглядати за дитиною. Обов’язковою умовою перебування в центрі є самообслуговування – прибирання кімнат, приготування їжі, тощо.

Заклад займає перший поверх двоповерхової будівлі загальною площею 179,1 м.кв., з них 116,09 м.кв. – площа, обладнана для кімнат мешканок з дітьми. Центр розрахований для одночасного перебування семи мам з дітьми, для кожної з яких передбачено окрему кімнату з санвузлом.

Для проведення групових консультацій, масових профілактичних та святкових заходів, організації дозвілля клієнтів у центрі обладнано ігрову кімнату, в якій є дитячі іграшки, м’які меблі, телевізор, магнітофон, DVD – програвач, комп’ютер. Медичний огляд дітей центру здійснюють дільничний лікар-педіатр та патронажна медична сестра філії дитячої поліклініки № 1 м. Чернігова.

За роки функціонування закладу в ньому перебувало 95 мам з 104 маленькими дітьми. Всі клієнтки – одинокі матері, в т.ч. – 27% - із числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, випускниці інтернатних закладів. Після закінчення терміну перебування в закладі жінки не залишаються наодинці зі своїми проблемами: завдяки старанням соціальних працівників 45 особам придбано/відновлено житло, 95 – отримали допомогу в оформленні необхідних документів. Станом на 01.07.2013 року в закладі перебуває 7 мам, 7 дітей.

У центрі матері та дитини сформовано колектив кваліфікованих спеціалістів – соціальних працівників, психолога, юриста, соціального педагога, які забезпечують комплексну соціально-психологічну допомогу молодим матерям у складних життєвих обставинах. Утримання центру здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету в межах загального обсягу асигнувань, передбачених Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

Соціальний центр матері та дитини «Батьки й дитина разом» розташований за адресою: м. Чернігів, вул. Елеваторна, 6.

Направлення вагітних жінок та жінок з дітьми здійснюється Ріпкинським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за клопотанням районної державної адміністрації.

Мама… Це перше слово, яке з радістю та усмішкою вимовляє дитина. Воно вічне і неповторне, як світ. Не дарма кажуть, що Бог створив матерів, щоб вони заступали Бога там, де його нема. І не мав би світ стільки геніїв, великих мужів, якби над їхнім дитинством не тремтіло серце матері.

Нехай всі діти України зростають разом зі своїми мамами, в їх постійній любові та турботі!


Леся Сидоренко,
директор Ріпкинського районного
центру соціальних служб для
сім’ї, дітей та молоді.