back

Перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Мохнач: Створюємо сприятливі умов для розвитку малого та середнього бізнесу в районі

04 липня 2013

На виконання соціальних ініціатив Президента України на Ріпкинщині ведеться системна робота, спрямована на поліпшення бізнес - клімату, спрощення регуляторного середовища, створення умов для ведення та підтримки підприємництва. Так, розроблено та затверджено районну Програму розвитку малого та середнього підприємництва на 2013 -2014 роки, реалізація заходів якої направлена на вирішення проблем питань розвитку бізнесу.

В районі проводяться інформаційно - консультаційні, організаційно - освітні заходи, спрямовані на підвищення фахового рівня, знань та навичок підприємців з питань ведення бізнесу.

Відповідно до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», Указу Президента України «Про деякі заходи щодо вдосконалення регулювання підприємницької діяльності», районною державною адміністрацією значна увага приділялась зниженню адміністративних бар’єрів для підприємців, зокрема шляхом підвищення ефективності роботи дозвільного центру.

Працює Дозвільний центр, який здійснює видачу документів дозвільного характеру за принципом «єдиного вікна». В ІІІ кварталі 2013 року буде відкрито центр з надання адміністративних послуг. На всі адміністративні послуги, які надаються структурними підрозділами Ріпкинської районної державної адміністрації розроблено інформаційні та технологічні картки. Зазначена інформація розміщена на офіційному сайті РДА.

З метою підвищення ефективності обслуговування платників податків та покращення якості надання адміністративних послуг в 2012 році на базі ДПІ Ріпкинському районі Чернігівської області ДПС був створений Центр обслуговування платників податків. Центр обслуговування платників податків надає наступні послуги: видача довідок та дозвільних документів; прийом податкової звітності та вхідної кореспонденції; обслуговування платників податків (надання податкових консультацій); надання послуг електронного цифрового підпису органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам, з можливістю безоплатної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів та ін.

За І півріччя 2013 року працівниками центру обслуговування платників податків надано 828 адміністративних послуг, в тому числі 346 консультацій для платників податків, роз’яснень з приводу змін у податковому законодавстві, правильності заповнення податкової звітності з питань ведення обліку платниками малого та середнього бізнесу, подання звітності в електронній формі.

В 2013 році районним центром зайнятості було проведено 24 семінари щодо започаткування власної справи, в яких прийняли участь 218 чоловік. Започаткували власну справу 8 безробітних. Малий і середній бізнес гнучко і своєчасно реагує на зміну потреб у сфері попиту і пропозиції.

Станом на 01.01.2013 р. в районі зареєстровано 627 фізичних осіб – підприємців, за 2012 рік зареєстровано 84 фізичні особи – підприємці (з них 58 обрали торгово-закупівельну діяльність, 21- з надання послуг населенню, 2 - сільськогосподарський напрямок, 2- лісозаготівля). По видам діяльності ФОП, в районі домінує торгівельно-закупівельна, яка складає майже 70% (435 чол.) Окрім того, 284 осіб перебувають у трудових відносинах з фізичними особами - підприємцями.

Станом на 01.01.2013 рік на обліку в Єдиному державному реєстрі перебувало 151 юридична особа - СПД малого та середнього бізнесу, 50% зареєстровано по напряму виробничої діяльності та сільського господарства, 18% - по наданню послуг населенню. Протягом 2012 року в районі було зареєстровано 12 юридичних осіб - суб’єктів малого підприємництва. Поступово зростає показник кількості малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення, даний показник становить - 30 підприємств.

Частка продукції, реалізована підприємствами малого бізнесу в загальних обсягах реалізованої продукції в районі склала 27% (по області -22,3%). Надходження від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва до зведеного бюджету в І кварталі 2013 р. склали 8,9 млн. грн, що становить 67,9 % від всіх надходжень ( по області - 31,6%).

Для сприяння розвитку підприємництва в районі запроваджено проведення щорічних урочистостей з нагоди Дня підприємця, під час яких відзначаються нагородами кращі підприємці району.

Перший заступник голови райдержадміністрації

С.В. Мохнач