back

Микола Шамбір: Мінсоцполітики навіть не розглядає питання про підвищення пенсійного віку

02 липня 2013

В інтерв”ю директора Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України Миколи Шамбіра до Інформаційного агенства було порушено основні питання щодо пенсійної реформи, які найбільше хвилюють громадян, а саме: підвищення пенсійного віку, пенсійної реформи та своєчасної виплати пенсій.
- Підвищення пенсійного віку було запропоновано науковцями як один із можливих варіантів подальшого розвитку пенсійної сфери. Однак сьогодні Міністерство соціальної політики це питання навіть не розглядає.
- Пенсійна реформа не змогла вирішити багато питань, зокрема «зрівнялівку». Для того щоб це змінити, за ініціативи міністра Наталії Королевської при Мінсоцполітики була створена спеціальна робоча група. До її складу увійшли фахівці нашого міністерства, Пенсійного фонду та інші експерти у галузі пенсійного забезпечення, яка працює над осучасненням пенсійних виплат, запровадженням другого рівня накопичувальної пенсійної системи, а також питанням пенсійного віку.

Нещодавно парламент за ініціативи Мінсоцполітики ухвалив зміни до пенсійного законодавства, за яким жінкам до страхового стажу зараховуватимуть перебування у відпустці по вагітності та пологам. Окрім того, цими ж змінами був виключений із заробітку для обчислення пенсії період отримання допомоги по безробіттю, що дозволить деяким громадянам збільшити її розмір до 5%.
- Щодо виплати пенсії то сьогодні є всі підстави говорити про те, що пенсії виплачуватимуться вчасно та в повному обсязі. Із початку року, а саме за січень-травень, ми маємо перевиконання бюджету Пенсійного фонду на 1 млрд 363,9 млн грн - це 102,1% від плану власних надходжень. Якщо ж порівнювати п'ять місяців цього року до аналогічного періоду минулого року, то надходження зросли на 7,5%.