back

Оздоровлення та відпочинок дітей у 2013 році

22 травня 2013

В районі продовжується реалізація соціальних ініціатив Президента України, зокрема щодо належного оздоровлення та відпочинку дітей в літній період.
З метою якісного оздоровлення та відпочинку дітей, створення належних умов для творчого, інтелектуального, культурного і фізичного розвитку дітей в районі створений оперативний штаб з координації проведення літньої оздоровчої кампанії, затверджений план з організації літнього оздоровлення та відпочинку дітей району в 2013 році.

У минулому році послугами оздоровлення та відпочинку було забезпечено 1491 дитину, що становило 62 % від загальної кількості дітей, які підлягали оздоровленню, із них дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування – 53 (100%), дітей із багатодітних та малозабезпечених сімей – 244 (72,6%), дітей-інвалідів – 19 (52%), дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 667 (41%), дітей, що перебувають на диспансерному обліку – 491 (45%), обдарованих і талановитих дітей – 79 (63%), дітей працівників АПК та соціальної сфери села – 274 (93%).

В поточному році загальна кількість дітей шкільного віку, що підлягає оздоровленню, становить 2400. Заплановано забезпечити оздоровленням та відпочинком 1440 дітей (60%), із них оздоровленням – 750 дітей та відпочинком – 690 дітей.

Діти пільгової категорії, яких в районі налічується 55, із них 12 – сироти та 43 – діти, позбавлені батьківського піклування, будуть оздоровлені стовідсотково.

Із загальної кількості дітей, які заплановано забезпечити оздоровленням та відпочинком, перевага надається дітям, що потребують особливої соціальної уваги, це:
- 47 дітей-інвалідів, із них заплановано оздоровити 22, забезпечити відпочинком – 20, що становить 89%;
- 301 – діти з багатодітних сімей, із них – оздоровити - 80, забезпечити відпочинком – 131 (70,1%);
- 191 – діти з малозабезпечених сімей, із них – оздоровити 54, забезпечити відпочинком 80 (70,1%);
- 1752 - діти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, із них оздоровити – 126, забезпечити відпочинком 450 (33%);
- 1237 – діти, що перебувають на диспансерному обліку, із них оздоровити – 304, забезпечити відпочинком 315 (50%);
- 313 - обдаровані та талановиті діти, із них оздоровити 15, забезпечити відпочинком 143 (50%);

Відповідно до Указу Президента України 2013 рік оголошено Роком дитячої творчості. В рамках Всеукраїнського конкурсу-фестивалю “Таланти багатодітної родини” 4 дітей із багатодітних малозабезпечених сімей 26 березня брали участь у обласному етапі даного конкурсу, де посіли два призові місця. Призери нагороджені путівками до Міжнародного дитячого центру “Артек”, де зараз і відпочивають.

Планується також оздоровлення дітей пільгових категорій за кордоном. Шестеро дітей побувають у таких країнах, як: Франція, Іспанія та Італія.

Літні канікули становлять частину річного обсягу вільного часу школярів, але далеко не всі батьки можуть надати своїй дитині повноцінний, правильно організований відпочинок. У системі безперервної освіти канікули в цілому, а літні особливо, відіграють важливу роль для розвитку, виховання та оздоровлення дітей та підлітків. Вдало організований відпочинок дітей улітку має надзвичайно велике значення для розвитку особистості дитини, а саме: у формуванні світогляду, підвищення рівня соціалізації дітей, залучення їх до активної творчої діяльності.

У 2013 році планується забезпечити відпочинковими послугами 750 (35%) учнів 2-8,10 класів у таборах із денним перебуванням учнів на базі 15 загальноосвітніх навчальних закладів району, а саме: Добрянській, Замглайській, Любецькій, Радульській, Ріпкинській №2, Великозліївській, Вербицькій, Новоукраїнській, Новояриловицькій Олешнянській, Павлівській, Тарасо-Шевченківській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Гучинській, Сиберізькій ЗОШ І-ІІ ступенів та Ріпкинській гімназії. До пришкільного табору Замглайської ЗОШ І-ІІІ ст. будуть підвозитися діти Вишнівської та Ловинської ЗОШ І-ІІ ст., до Любецької ЗОШ І-ІІІ ст. – учні Малинівської ЗОШ І-ІІ ст.

Табірна зміна працюватиме з 27 травня по 12 червня 2013 року, для роботи у таборах призначені кращі педагогічні працівники закладів освіти.

Всього на організацію роботи пришкільних таборів із денним перебуванням учнів заплановано витратити 178,5 тис. грн. коштів місцевого бюджету; 17.00 грн. один день перебування дитини в таборі, з них:
- 14 грн. – харчування;
- 2,50 грн. – канцелярські товари й екскурсійні поїздки;
- 0,5 грн. – медичні та дезинфікуючі засоби.

Основною метою виховної роботи є забезпечення необхідних умов для організації оздоровлення дітей та підлітків, формування здорового способу життя, творчого й духовного розвитку. Тому в таборах буде поєднано відпочинок, працю, спорт та пізнавальну, естетичну, екологічну й оздоровчу діяльність. Планування роботи пришкільних таборів (екскурсії, конкурси, свята, змагання) здійснено відповідно до методичних рекомендацій, наданих інститутом післядипломної педагогічної освіти, розпорядження про заходи щодо проведення в районі у 2013 році Року дитячої творчості та подій, пов’язаних з 1025-річчям хрещення Русі.

Цьогоріч вперше буде проведено районний етап Конкурсу на кращий дитячий заклад відпочинку відповідно до Положення, затвердженого розпорядженням голови Ріпкинської районної державної адміністрації від 23.04.2013 року №109 «Про огляд-конкурс на кращий дитячий заклад відпочинку району».

Отож, сподіваємось, що наші діти не будуть обділені увагою з боку дорослих та проведуть гарно час, добре відпочинуть, наберуться сил та поправлять своє здоров'я.
Сектор у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації