back

На шляху відродження культурної інфраструктури села

20 травня 2013

Враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно просвітницьку діяльність, з 2012 року, згідно Указу Президента України Віктора Януковича від 30 грудня 2011 року № 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят" Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва став відзначатися в третю неділю травня і отримав назву "Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва".

Аналізуючи культурний розвиток нашого регіону, слід зазначити, що в районі проводиться значна робота по забезпеченню розвитку культурно-мистецьких процесів, доступності всіх видів культурних послуг для кожного громадянина. Сьогодні культурно-мистецьке життя Ріпкинського району насичене подіями та заходами, мета яких - задовольнити потреби людей в аматорській мистецькій творчості, забезпечити умовами для творчого розвитку особистості, доступність усіх видів культурних послуг, організація відпочинку та дозвілля, захист і збереження історико - культурної спадщини як основи національної культури.

Відродження народного мистецтва, розвиток художньої самодіяльності та організацію дозвілля населення нашого району забезпечують 40 клубних установ, 34 бібліотечні заклади, 3 школи естетичного виховання та районний історико-краєзнавчий музей.

Без перебільшення, всіх «винуватців» професійного свята відрізняє величезна самовіддача, самовіддане служіння справі. У вихідні та свята працівник культури готові дарувати радість і гарний настрій, захоплювати і, що не так просто в наш час, дивувати! Це і артисти, і педагоги, і музейні працівники, музиканти, літератори, майстри народно-прикладного мистецтва. Саме завдяки їхній плідній праці було організовано та проведено масові заходи з нагоди державних, професійних свят, обрядодійства за народним календарем, традиційні Свято Села, обмінні концерти аматорських колективів між культосвітніми установами сіл району. Велика увага приділяється заходам присвяченим професійним святам.

На виконання Указу Президента України від 28.12.2012 року №756 «Про проведення в 2013 році в Україні Року дитячої творчості» та з метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей та молоді, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей та молоді, організації змістовного дозвілля, подальшого розвитку аматорського мистецтва, підвищення уваги органів виконавчої влади і місцевого самоврядування до проблем народної творчості, в районі відбувся творчий звіт аматорських колективів Ріпкинського району «Квітуй, во славу України, талантів молодих перлина!». Звіт вилився у справді велике свято пісні, слова і танцю і зібрав в залі районного будинку культури справжніх шанувальників мистецтва. В фойє будинку культури була широко розгорнута виставка декоративно – прикладного мистецтва, яка захоплювала всіх своєю колоритністю, майстерністю і різноманітністю.

Приділивши значну увагу позитивним прикладам, які є в культурному житті району, не можна не сказати про ті проблеми, які існують у цій сфері. В цілому в районі працівникам галузі культури, особливо на селі, нині живеться досить складно. Однією з найгостріших і, на жаль, ще не вирішених проблем залишається стан матеріально-технічної бази закладів культури, зокрема сільських. Майже всі заклади культури потребують капітального ремонту. Значна частина сільських клубів взимку опалюється частково або не опалюється зовсім, працівники сільських закладів культури працюють не в повному режимі.

Шановні працівники культури та майстри народного мистецтва!

Від щирого серця вітаю вас з професійним святом! Всіх, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу. Це свято відзначають справжні сподвижники духовного відродження – професіонали та учасники художньої самодіяльності різних вікових категорій, любителі і шанувальники народної творчості, душі яких об’єднує любов до мистецтва.

Ваша незвична та натхненна праця дарує людям свято, зігріває серця, створює душевну гармонію. Тож за збереження та збагачення загальнолюдських духовних джерел і традицій, естетичне виховання підростаючого покоління, безпосередню майстерність з виконання творів та оригінальне виготовлення шедеврів декоративно-прикладного мистецтва вам, дорогі працівники культури, аматори і майстри сцени нашого краю, висловлюю глибоку подяку. Бажаю незгасаючого оптимізму, вічного творчого пошуку, нових зірок на небосхилі мистецтва, неординарних ідей та ініціатив в організації вашої роботи.

Хай щастить Вам усім у творчості і особистому житті. Зі святом!

Іван Атрощенко, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації