back

Декларування доходів громадян за 2012 рік

29 квітня 2013

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи передбачено Конституцією України та Податковим кодексом України.
Декларування у 2013 році доходів громадян пов’язано з виконанням платниками податку на доходи фізичних осіб норм Податкового кодексу України від 02.12.10р. №2755-VI (далі – ПКУ), згідно з яким окремі категорії громадян, зобов’язані подати та/або мають право подати річну податкову декларацію для отримання податкової знижки.
Форма податкової декларації та Інструкція щодо її заповнення затверджена наказом Міністерства фінансів України від 07.11.2011 №1395 (із змінами і доповненнями, внесеними наказами МФ України від 03.02.12 № 84 та від 06.07.12 № 806).

Ким заповнюється декларація?

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення.
Обов’язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається на таких осіб:
 опікуна або піклувальника - щодо доходів, отриманих неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;
 спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) - щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником податку, який помер;
 державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника податку, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Терміни подання громадянами податкової декларації

Платники податку, які згідно з розділом ІV ПКУ зобов’язані подавати декларацію подають її до 1 травня 2013 року.
У 2013 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2012 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.
Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку.

Способи подання декларації

Податкова декларація подається до органу державної податкової служби в один із таких способів за вибором платника податку:
 особисто платником або уповноваженою на це особою;
 надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
 засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, встановленого статтею 49 ПКУ, а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п. 49.5 ПКУ).

Терміни сплати податку, донарахованого за річною податковою декларацією або отримання надміру сплаченої суми податку

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня 2013 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній податковій декларації.
Сума податкових зобов’язань, донарахована органом державної податкової служби, сплачується до відповідного бюджету у строки, встановлені ПКУ.
Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Для отримання додаткової інформації звертайтесь до ДПІ у Ріпкинському районі смт. Ріпки, вул. Святомиколаївська, 83, ЦО

ПП, каб.№4.