back

"Гаряча лінія"

29 квітня 2013

23 квітня ДПІ у Ріпкинському районі провела «гарячу» телефонну лінію з питань декларування доходів громадян отриманих у 2012 році за участю начальника відділу оподаткування фізичних осіб Костенка О.М. в ДПІ у Ріпкинському районі Чернігівської області ДПС.
Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, поставлені під час телефонної лінії.
Чи є категорії громадян — платників податку, які не мають законодавчого права скористатися правом на податкову знижку?
Податкова знижка може застосовуватися виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника та податкової соціальної пільги за її наявності. Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом звітного року як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755¬VI. Тобто такі категорії громадян, як приватні підприємці та самозайняті особи, які не отримують безпосередньо заробітної плати, не мають права скористатися податковою знижкою. Крім того, податкову знижку не можуть одержати військовослужбовці та інші особи, які згідно з умовами оплати праці отримують доходи, відмінні від заробітної плати. Цього права також не мають усі інші особи, які одержують виключно доходи, відмінні від заробітної плати.
Новацією, запровадженою Податковим кодексом, є право на отримання податкової знижки резидентом – фізичною особою, який через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податку та офіційно повідомив про це відповідний орган Державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.
Якщо платник податку не скористався правом на отримання податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.
У які строки слід сплатити суму податку, донараховану податковою інспекцією за річною податковою декларацією?
Пунктом 179.7 ст. 179 Податкового кодексу визначено, що фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.