back

На захисті Ваших трудових прав

04 квітня 2013

Майже 15 років в Україні функціонує Національна служба посередництва і примирення (НСПП) – державний орган, створений Указом Президента України на виконання Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» з метою сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), їх прогнозування, сприяння своєчасному їх вирішенню, здійсненню посередництва для вирішення таких спорів (конфліктів).
Потреба в даній інституції стала очевидною саме в 90-роках, коли під впливом економічних негараздів (призупинення виробництва, невиплати заробітної плати) відбувалися масштабні страйки, мітинги, інші акції соціального протесту. Під час створення НСПП були враховані рекомендації Міжнародної організації праці та досвід розвинених країн, де аналогічні служби існують понад століття і формувалися разом із становленням економіки.
Відтоді в конструкції соціально-трудових відносин ринкового зразка НСПП відіграє між роботодавцем і найманими працівниками роль посередника, який у разі виникнення конфліктної ситуації пропонує сторонам правовий, досудовий шлях врегулювання розбіжностей за столом переговорів.
На території Чернігівської області всі ці роки здійснює свої повноваження структурний підрозділ Національної служби посередництва і примирення – відділення НСПП, за сприянням якого вирішено 33 колективних трудових спора та попереджено їх виникнення у майже 320 конфліктних ситуаціях.
Характеризуючи розбіжності між сторонами під час виникнення колективних трудових спорів (конфліктів), можна констатувати, що більш, ніж у 90% випадків вимоги найманих працівників стосувалися порушень законодавства про оплату праці та зобов’язань колективних договорів в частині своєчасності виплати заробітної плати. При цьому, головним чинником дестабілізації стану соціально-трудових відносин була заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам.
Так, в різні роки вдалося відновити законність і нормалізувати соціально-трудові відносини у трудових колективах: Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка (2002р., кількість учасників спору – 108 осіб), відділу охорони здоров’я УМВС України в області (2004р., кількість учасників спору – 150 осіб), КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» (2005р., кількість учасників спору – 999 осіб), закладів і установ освіти м. Прилуки (2005р., кількість учасників спору – 1285 осіб), ВАТ «ЕК «Чернігівобленерго» (2006р., кількість учасників спору – 3320 осіб), КП «Варва-Водоканал» (2008р., кількість учасників спору – 35 осіб), КП«Чернігівське тролейбусне управління» (2010р., кількість учасників спору – 864 особи) тощо.
Лише у 2012 році відділення НСПП сприяло вирішенню 11-ти вимог, висунутих найманими працівниками у 7-ми колективних трудових спорах, безпосередніми учасниками яких стали 526 працюючих. В результаті вдосконалення системи превентивних заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та організаціями профспілок відділенню НСПП вдалося не допустити загострення 23-х конфліктних ситуацій у трудових колективах 22-х підприємств, завдяки чому найманим працівникам була виплачена заборгованість із заробітної плати, що стала основною причиною дестабілізації стану соціально-трудових відносин. Під час врегулювання спорів, відділення НСПП дотримується нейтральної, незалежної позиції та забезпечує сприяння вирішенню конфлікту на всіх його етапах. У разі необхідності, залучає до участі в примирних процедурах трудових арбітрів, незалежних посередників, експертів, представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок.
Крім того, відділення НСПП сприяє поширенню правових знань серед сторін соціально-трудових відносин та громадськості, співпрацюючи із засобами масової інформації; в межах своєї компетенції розглядає звернення трудових колективів та окремих громадян щодо порушень їх соціально-економічних та трудових прав.
На телефон «гарячої» телефонної лінії відділення НСПП (66-00-58) можна звернутися для отримання консультацій та роз’яснень щодо шляхів правового врегулювання конфліктних ситуацій, а також питань, які стосуються невиконання законодавства про працю, зобов’язань колективних договорів та угод. Дієву допомогу відділенню НСПП у виконанні визначених завдань і функцій надають інформаційно-консультаційні центри НСПП, завідуючі яких працюють на громадських засадах майже в кожному районі та місті обласного підпорядкування, проводять консультації та зустрічі з питань сприяння поліпшенню трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), оперативно інформують відділення НСПП про виникнення спірних чи конфліктних ситуацій.
З прийняттям Закону України «Про соціальний діалог в Україні», державою на НСПП покладені додаткові функції щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців. Для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу на територіальному рівні, Комісією відділення НСПП в Чернігівській області вже визнано репрезентативними 34 суб’єкта сторін профспілок і організацій роботодавців.
Інформацію про повноваження, завдання, основні напрямки та результати діяльності відділення НСПП в області можна знайти на офіційному web-сайті Чернігівської облдержадміністрації (www.cg.gov.ua) в рубриці «Соціальна сфера», а також на власному web-сайті відділення НСПП (www.nsppch.ucoz.ua). В разі виникнення передумов соціальної напруги у трудових колективах підприємств, установ, організацій області (незалежно від форм власності і організаційно-правових форм господарювання) з питань порушення законодавства про працю, виконання колективних договорів та угод, за сприянням у вирішенні розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями та соціального захисту працюючих, до відділення НСПП мають право звертатися як сторони конфлікту, так і органи влади, зацікавлені у стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території. Спеціалістами відділення НСПП будуть надані необхідні юридичні консультації з метою сприяння вирішенню кожної конкретної проблемної ситуації.

Козаченко О.А., завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області