back

Пам’яті Героїв Крут

28 січня 2013

Меморіальний комплекс «Пам'яті Героїв Крут» створено на базі бою збройних формувань Української Народної Республіки з військами більшовицької Росії 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області. Ідея увіковічення пам'яті загиблих під Крутами, по суті, однієї з перших збройних сутичок незалежної Української держави з більшовицьким агресором, виникла на початку 1990 років. Ініціаторами виступили Народний рух України, Українська студентська спілка та низка інших громадсько-політичних організацій національно-демократичного спрямування. Перший пам’ятний знак у вигляді березового хреста з вінком із колючого дроту був встановлений у січні 1991 року представниками національно-демократичних сил Чернігівщини, Сумщини та Київщини. У роки незалежності на місці дерев’яного хреста був нагорнутий високий курган та встановлений металевий хрест. Влітку 2006 року за підтримки та під патронатом Президента України був споруджений і урочисто відкритий монумент у вигляді колони, яка є копією однієї з колон головного корпусу Київського університету імені Св. Володимира. Колону увінчує бронзовий тризуб. Автор монумента – народний художник України Анатолій Гайдамака. Цьому ж художнику належить ідея створення музею «Пам’яті Героїв Крут» у залізничних вагонах. Він взяв її з оцінки українських істориків як дивної, «ешелонної» війни: військові сили концентрувалися уздовж залізничних колій і воєнні дії велися там же. Від меморіалу через дорогу відтворено залізничний перон Києва початку ХХ ст. З обох боків перону на коліях розташовані сім вагонів і залізнична платформа з гарматою. Остання ставить за мету відтворити саморобний бронепотяг українських оборонців.

У першому залі експозиції у вагоні розташовані копії документів та фотокартки про дореволюційний Київ, український рух початку ХХ століття, реалії Першої світової війни, ключові події Української революції 1917 року та народження української державності – проголошення Української Народної Республіки. У другому вагоні можна ознайомитися з експозицією, що висвітлює політичні події, які призвели до агресії радянської Росії проти УНР, про створення українських Збройних Сил, початок збройної боротьби УНР за незалежність. Тематично зал поділено на дві сторони: ліворуч - українська, оборонців; праворуч – більшовицька, агресорів. Сам вагон є своєрідним музейним експонатом - він був призначений для санітарної обробки вояків. З другого залу експозиції через тамбур переходимо до третього залу-вагона. Матеріали експозиції висвітлюють бій під Крутами 29 січня 1918 року та події навколо нього, наслідки і значення: більшовицький заколот у Києві, відомий як «січневе повстання на заводі «Арсенал», українських захисників та агресорів, значення крутянського протиборства для розвитку війни, звірства військ М.А. Муравйова у країні та розстріл полонених українських юнаків-патріотів.

Матеріали четвертого вагона присвячені подальшій боротьбі України за державну незалежність у часи української революції (1918-1921 рр.): Української держави, УНР доби Директорії, ЗУНР. Також представлені документальні свідчення, що герої Крут були прикладом для наступних поколінь українських патріотів. Адреса Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут»: Чернігівська область, Борзнянський район, село Пам’ятне (Печівська сільська рада), вул.Героїв Крут, 38. Музей працює з 9:00 до 18:00.