back

Геннадій Поляк: Медики - це еліта. Професійно-етична культура медперсоналу - якісні послуги

26 лютого 2020

Ріпкинщина готується до старту другого етапу медреформи. Цей процес розпочинається по всій Україні з 1 квітня. Тепер реформа охопить і ті медичні заклади, які надають спеціалізовану медичну допомогу. Про зміни, які зараз відбуваються у системі надання медичної допомоги населенню Ріпкинщини, говорили вчора, 26 лютого, на зустрічі медпрацівників КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня" з головою райдержадміністрації Геннадієм Поляком та головою районної ради Романом Шупелем.

- Зустріч зумовлена в першу чергу тим, що почали розповсюджуватися чутки про тотальне скорочення лікарів закладу через медичну реформу. Ми наголошуємо, що районна влада такого варіанту не пропонує, - сказав, розпочинаючи зустріч, голова РДА Геннадій Поляк.

У 2019 році на утримання Ріпкинської ЦРЛ спрямовано 24,9 мільйона гривень, з них 18,8 мільйона - медичної субвенції і 6,2 мільйона - коштів районного бюджету. На заробітну плату - 19,5 мільйона гривень. На  І квартал 2020 рік заплановано 8 мільйонів гривень: 5,1 мільйона - медичної субвенції, 2,9 мільйона - коштів з районного бюджету. 

З 1 квітня надання медичної субвенції через місцеві бюджети припиняється. Національна служба здоров’я України напряму, згідно з укладеними договорами, готується перераховувати кошти безпосередньо медичним закладам. Сума цих коштів залежатиме від кількості пакетів медичних послуг, на які кожний медичний заклад підпише відповідний договір у 2020 році. Загалом визначено 27 пакетів медичних послуг. Визначені обсяг необхідних коштів, орієнтовна сума, яка буде отримана від НСЗУ.

- В цей перехідний період ми підтримаємо лікарню. Для надання пакетів медичних послуг буде закуплено обладнання. Торік придбано для всіх 18 робочих місць медиків комп'ютерне обладнання та підключено до інтернета. Плануємо виділити кошти на найнеобхідніше діагностичне та лікувальне медичне обладнання, - зазначив Геннадій Поляк.

Серед очікуваних викликів реформування вторинної ланки - приведення у відповідність новим вимогам чисельності медичних працівників.

- Весь медичний персонал працездатного віку повинен залишитись на роботі. В той же час, подальше перебування у закладі необхідних лікарні спеціалістів, прийматиметься за нашим колективним рішенням, - прокоментував голова РДА Геннадій Поляк.

Лікарі ставили питання керівництву стосовно подальшого існування закладу у нових умовах. Зокрема, стоматології -  тариф, який Національна служба здоров’я пропонує для оплати за лікування одного зуба, складає всього лиш 9 гривень 19 копійок. З них мають фінансуватися як заробітні плати лікарів і всього персоналу, так і всі витратні матеріали. Питання стосувались придбання рентгенапарату, фінансування послуг, наданих жителям Добрянської та Любецької ОТГ.

- Чому донедавна лікарню ніхто не підтримував, що вона опинилася у такому жахливому стані?...  КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня"  не увійшла до числа 9 опорних медичних закладів області. Тому все, що зараз є у закладі ми повинні разом зберегти. В  теперішніх умовах вам необхідно переглянути витрати та перейти на режим жорсткої економії утримання закладу - це комунальні платежі і т.д. Повністю перезавантажитися та підлаштуватися до медреформи, щоб бути готовими до роботи в нових умовах фінансуванняПрацівники, які працюють за двох, повинні отримувати відповідну платню. Орендна плата для суб'єктів господарювання, які орендують у вас приміщення, повинна бути відповідною до сьогодення - це ваші кошти, які йдуть на розвиток закладу. Дефіцит коштів повинен покриватися за рахунок платних послуг.

Ця медична реформа передбачає, що кошти підуть за пацієнтом, пацієнт визначить лікарню - ту, яка краще обладнана, чи зручніше для нього розташована, чи де більше подобається якість обслуговування. І є соціальне питання: всім  людям ці послуги потрібно надавати. Місцеві громади готові фінансувати заклад, в якому обслуговуються їх жителі.

На постійному контролі тримаємо реалізацію проєкту ремонту даху та утеплення будівлі Ріпкинської ЦРЛ, а також обладнання рентгенкабінету, що можливо за рахунок коштів ДФРР та інших джерел фінансування, - підсумував Геннадій Поляк. 

Голова РДА Геннадій Поляк оглянув палати та приміщення  КНП "Ріпкинська центральна районна лікарня". Нагадаємо, торік  у відділеннях закладу зроблено ремонт, закуплено меблі, матраци, білизна та інше. Крім того, зроблено ремонт та закуплені кухонні меблі для ідальні.

 
Головний спеціаліст з питань інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації