back

ОБЕРЕЖНО: КОРОНАВІРУС

12 лютого 2020

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України, станом на 12 лютого 2020 року у світі зареєстровано 45183 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції COVID -19 (коронавірусна хвороба 2019 - coronavirus disease 2019), з них 1116 летальні.

73,8% усіх випадків цього захворювання зафіксовано в одній провінції Китаю - Хубей. За межами Китаю зафіксовано 451 випадок у 24 країнах світу, 1 з летальним наслідком.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID -19 не зафіксовано.

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Новий коронавірус COVID -19  - це передусім зоонозна інфекція, яка може передаватися від тварини до людини. Зазвичай, такі віруси не несуть загрози для людей. Проте, коронавіруси можуть швидко мутувати та ставати небезпечними. Так, наприклад, вірус SARS-CoV у 2002-2003 роках викликав спалахи гострого распітораторного сидрому, а вірус MERS-CoV у 2012 році спричиняв близькосхідний респіраторний синдром. Вірус COVID -19  вперше зафіксували в китайському місті Ухань у грудні 2019 року. Тоді більшість людей, уражених новим вірусом, були пов’язані з ринком в м.Ухань. На цьому ринку продають продукти, тварин тощо.  Проте, на сьогодні вірус передається  повітряно-крапельним шляхом від людини до людини.

Новий штам коронавірусу може викликати тяжку форму пневмонії. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Більшість людей, які померли внаслідок зараження вірусом, мали проблеми зі здоров’ям. Серед померлих багато людей літнього віку з хронічними захворюваннями.У людини, інфікованої COVID -19, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами: гарячка; кашель; задишка (ускладнене дихання). Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів COVID -19 спричиняє запалення обох легень. Наразі немає вакцини для захисту від COVID -19. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу. Не існує специфічного противірусного лікування для COVID -19.

         Для профілактики COVID -19 необхідно:

уникати близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;

не торкатися обличчя немитими руками;

часто мити руки з милом чи обробляти дезінфекційними засобами;

вести здоровий спосіб життя;

збалансовано харчуватися;

ретельно готувати їжу, зокрема м’ясо і яйця;

провітрювати та зволожувати приміщення;

уникати незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати), а під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки.

Якщо ви відвідували Китай і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу. Крім цього, необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

як знизити ризик  інфікування корона вір