back

В єдності сила і міць держави - патріотична година

22 січня 2020

В читальному залі Ріпкинської районної бібліотеки для дорослих зібралися учні 10-Б класу Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 разом з вчителькою Ольгою Сусло аби обговорити одну з важливих тем в історії нашої країни - соборність.

Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою й неймовірно складною.

Бібліотекар Ганна Гуза  зазначила, що слово «соборність» означає єдність і згуртованість. Ще великий український класик Олесь Гончар закликав: «Бережіть собори душ наших!».  Лідерами Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (УНР та ЗУНР) у місті Фастові був підписаний договір про злуку обох українських республік в одну державу. Цей договір був урочисто проголошений у м. Києві на Софійській площі 22 січня 1919 року -  втілено багатовікову мрію українського народу.

Завідуюча районним історико-краєзнавчим музеєм Оксана Захарова-Заборовська  розповіла учням про події 1919-1920 рр., які відкинули цю мрію на багато  довгих, важких, кривавих десятиліть, під час яких Україна втратила свою незалежність та змогла відновити її тільки в 1991 році.

Діти ознайомилися з виставкою літератури «Соборна Україна – від ідеї до життя», на якій представлені матеріали про злуку УНР та ЗУНР,  а також, як відзначали День Соборності українці в далекому 1990 році, утворивши живий ланцюг від Львова до Києва.

Незалежність України не була нам подарована. За неї боролися і віддавали власне життя найкращі українці починаючи з XVII ст., в буремному ХХ столітті і продовжують боротьбу за єдність і цілісність України і в наші дні, коли йде війна на Донбасі. Присутні на заході вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.


 

 

 


За повідомленням Ріпкинської районної бібліотеки для дорослих