back

Пам’ять про військовий подвиг вічно жива

12 лютого 2019

Афганська війна стала однією з найтрагічніших сторінок новітньої історії українського народу.

Дев’ятилітня війна в Республіці Афганістан, в яку наприкінці грудня 1979 року була втягнута Україна, забрала життя 3380 українців.

210 уродженців нашого району проходили службу в Афганістані, 17 з них – отримали поранення і контузії.

53 осіб нагороджені бойовими орденами і медалями. Четверо героїв загинули:

- Савенко Віталій Петрович з с. Задеріївка,

- Волохін Микола Віталійович з с. Нова Папірня,

- Дерев’янко Володимир Миколайович з с. Петруші,

- Леоненко Анатолій Федорович з с. Галків.

На даний час в Ріпкинському районі проживає 91 учасник бойових дій на території інших держав, із них - 84 воїни-"афганці".

Щороку в ці дні мати загиблого воїна Віталія Савенка Віра Констянтинівна чекає військових побратимів її сина, представників місцевої влади.

Тож сьогодні, 12 лютого, керівник апарату райдержадміністрації Тетяна Кухаренко, заступник голови районної ради Світлана Ткаченко разом з головою Ріпкинського районного відділення Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану Олександром Зогим, ріпкинським селищним головою Сергієм Гарусом та директором Ріпкинського районного Центру дитячої та юнацької творчості Тетяною Лях завітали до оселі Віри Констянтинівни, щоб низько вклонитися цій добродушній жінці за гідне виховання сина.

Немало горя та сліз принесла їй афганська війна. Жінка з болем згадує втрату сина та події сьогодення - війну Сході України.

Віра Костянтинівна щиросердно всім дякує за те, що бережуть пам'ять про її сина Віталія Савенка.

У Задеріївці пам'ятають про свого воїна-"афганця". У приміщені Задеріївської сільської ради розміщено стенд, де знаходяться всі матеріали про Героя-земляка.

Присутні відвідали могилу Віталія у Задеріївці, де у безмежному смутку схилили голови в пам'ять про Героя та поклали гірлянду на його могилу.

Цього дня з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан відбувся тематичний захід в Новояриловицькій ЗОШ I-III ступенів, присвячений загиблому земляку з села Нова Папірня Миколі Волохину та всім новітнім українським героям.

Гірлянди з квітами лягли на могили воїнів-"афганців" Миколи Волохина та Володимира Коршака, що поховані в селі Нова Папірня.

У приміщення районного історико-краєзнавчого музею діє постійна фотодокументальна, присвячена воїнам-"афганцям".












Загальний відділ, організаційної
роботи та контролю апарату
районної державної адміністрації