back

У Ріпках проведено акцію "Маки пам’яті"

07 травня 2018

І знов в полях квітують маки.

Як кров, червоні пелюстки.

Поля ці чують ще атаки,

Криваві відгуки війни.

Чимало тут лягло героїв!

Вони у пам’яті живі.

Ми не забудем їх ніколи!

Бо їм дано в степу цвісти.

Торкнусь вустами ніжних квітів.

Букетик маків я зірву...

Хай вічно будуть пламеніти,

Щоб не забули ми війну...

З 2014 року національним символом пам’яті українців, загиблих у Другій світовій війні, є європейський та традиційний український знак – червоний мак.

Цьогоріч продовжено проведення Всеукраїнської акції «Маки пам’яті» до Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Рекомендується виготовляти стилізовані червоні маки з паперу або тканини та розміщувати на одязі на лівій стороні грудей, якомога ближче до серця.

Дизайн символу «мак пам’яті» розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Мета акції – поширення традиції використання стилізованого маку як символу пам’яті про тих, хто загинув в усіх війнах минулого. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло: “Пам'ятаємо. Перемагаємо”.

Ми пам’ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями об’єднані нації. Ми пам’ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона — запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.

До проведення акції долучилися вихованці Ріпкинського районного Центру дитячої та юнацької творчості, які власноруч виготовили червоні маки.

Підтримали благодійну акцію, в рамках якої придбали символічні маки, працівники районної державної адміністрації, управління соціального захисту населення РДА, районного центру зайнятості та Центру дитячої та юнацької творчості.

Доповнивши цими днями свій одяг червоним маком, вшануємо пам’ять про майже 8 мільйонів загиблих співвітчизників та 65 мільйонів убитих у Другій світовій війні в усьому світі.

Зібрані кошти будуть перераховані пораненим учасникам АТО.














Ріпкинський районний Центр
дитячої та юнацької творчості