back

Здав зброю - уникнув відповідальності

11 квітня 2018

Шановні громадяни!

З 1 по 30 квітня в Чернігівській області, як і по всій Україні, проводиться місячник добровільної здачі зброї.

У зв'язку із загостренням криміногенної обстановки в країні, закликаємо громадян з розумінням поставитись до вимог органів Національної поліції і здати в органи поліції вогнепальну зброю, що незареєстрована і не законно зберігається.

Нагадаємо, що всі, хто в цей період, з 1 по 30 квітня, добровільно принесе і здасть в підрозділи дозвільної системи вогнепальну чи холодну зброю, будуть звільнені як від адміністративної, так і від кримінальної відповідальності.

Для тих же, хто з якихось причин не бажає розлучатися з незаконною вогнепальною або холодною зброєю закон передбачає досить суворе покарання.

Так, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України «незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв» передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Що стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут настає адміністративна відповідальність, за ст. 190 КУпАП, яка передбачає, що за «придбання, зберігання, передачу іншим особам або продаж громадянами вогнепальної мисливської чи холодної зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу органів внутрішніх справ - тягне за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої. А в разі повторного порушення - штраф від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї».

Кримінальна відповідальність настає і в разі виявлення незареєстрованої холодної зброї (кинджалів, фінських ножів, кастетів та ін), то згідно ч.2 ст. 263 ККУ – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 120 до 240 годин, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років».

Варто зазначити, що мисливські гладкоствольні рушниці, газові пістолети, які не були раніше зареєстровані в органах внутрішніх справ, після перевірки (якщо зброя не була викрадена чи не була знаряддям злочину) можна зареєструвати і в подальшому володіти та користуватись нею.

Тож усіх громадян, які мають незареєстровану вогнепальну, газову, холодну та іншу зброю, а також зброю незаконно привезену із зони проведення АТО або зброю та боєприпаси часів Другої Світової війни, просимо звернутися до Ріпкинського відділення поліції з метою її реєстрації або добровільної здачі.


Юрій Іванішев, начальник Ріпкинського
РВ УМВС України в Чернігівській області,
підполковник поліції