back

Голова райдержадміністрації Борис Мелашенко привітав зі 100-м ювілеєм ветерана з Неданчичів Олександра Байдака

07 березня 2018

Свій 100-річний ювілей сьогодні, 7 березня, відзначає житель Неданчичів Олександр Іванович Байдак.

Привітали ювіляра з днем народження голова районної дердавної адміністрації Борис Мелашенко, його заступник Світлана Тризна, заступник голови Ріпкинської районної організації ветеранів України Іван Божко, неданчицький сільський голова Олександра Пігор.

До речі, нещодавно, у січні, відзначила своє 80-річчя дружина Олександра Івановича - Марія Михайлівна.

Очільник району поспілкувався з ветераном та його родиною. Ювіляр розповів гостям про свій життєвий шлях, про те, як воював під час радянсько-фінської війни та Другої світової.

- Приємно і поважно вітати зі 100-річним ювілеєм ветерана, який прожив складне життя, пройшов дорогами двох воєн і сьогодні продовжує відчувати себе досить активною людиною. Олександр Іванович має велику дружню родину, яка підтримує його, пишається ним і це справжнє щастя, - сказав Борис Мелашенко та побажав ювіляру і його дружині міцного здоров’я, радості, родинного щастя на многії літа на радість рідним.

Олександр Іванович Байдак, народився 7 березня 1918 року в Неданчичах, інвалід війни, учасник бойових дій. Має доньку та сина, троє онуків та правнучку. Пройшов дорогами двох воєн: радянсько-фінської та Другої світової. У 1938 році призваний до лав армії, службу проходив у Красноярському краї, навчався у полковій школі, став зв’язківцем, отримав звання сержанта. У 1939 році з Сибіру направили на фінський фронт, де командував відділенням зв’язку. Після закінчення цієї війни Олександр Іванович ще служив у стрілецькій морській бригаді на острові Ханка, що на Балтійському морі. Невдовзі зустрів сумну звістку про напад нацистів. Він стояв у героїчній обороні колишнього Ленінграда, відчув пекло блокади, а потім став учасником її прориву. В одному з запеклих боїв отримав поранення, лікувався у госпіталі. Після брав участь у взятті Пулковських висот, дійшов до прибалтійського порту у місті Лібава, де й зустрів перемогу. Після війни ще рік служив. Потім працював у Неданчичах у колгоспі, на пошті. За мужність, відвагу та самопожертву ветеран нагороджений медалями «За відвагу», «За бойові заслуги».












Відділ організаційної роботи, інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату районної державної адміністрації