30 листопада 2016

"Ми памятаємо. Ми сильні": у Ріпках вшановують пам’ять жертв голодоморів



Голодомор 1932-1933 років в Ріпкинському районі мовою архівних документів



Виставка до Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України

До Дня Державного Прапора України та Дня незалежності підготовлена виставка з використанням копій фотодокументів, архівних документів, а саме рішень районної ради, селищних, сільських рад 1992 року щодо підняття Стягу.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул. Соборна, 2, смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Виставка до Дня памяті ти примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

До Дня памяті ти примирення та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в архівному відділі підготовлена виставка архівних документів, фотоматеріалів, публікацій в пресі, спогадів про Другу світову війну, підготовлено два стенди «Селище Ріпки в архівних документах 1944-1945 років. Листи з фронту», «Чернігівщина, Ріпкинщина в роки Другої світової війни». В підготовці виставки використані архівні документи Ріпкинської селищної ради.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Соборна, 2-2 смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Інформація про участь в семінарі-навчанні з секретарями сільських та селищних рад


29 березня начальник архівного відділу райдержадміністрації Алла Кушнеренко взяла участь в семінарі-навчанні секретарів сільських та селищних рад, який проводив відділ державної реєстрації актів цивільного стану Ріпкинського району.

Начальник відділу надала присутнім методичну допомогу в упорядкуванні документів, складанні паспортів архівних підрозділів, номенклатур справ, ознайомила з новими вимогами у діловодстві при складанні описів справ, актів на знищення документів, звернуто увагу на виконання щорічного розпорядження голови РДА, щодо упорядкування-передавання справ на постійне зберігання, відмічено відсутність трудової дисципліни у Павлівській сільській раді.



Архівний відділ РДА

Виставка до Дня памۥяті жертв голодоморів в Україні «Палає памۥяті свіча»


До Дня памۥяті жертв голодоморів в Україні підготовлена виставка «Палає памۥяті свіча». На виставці використані копії архівних документів, наданих Державним архівом області та копії свідчень жителів району про Голодомор 1932-1933 років, які оформлені у папки по сільським та селищним радам, а також свідчення осіб Ріпкинського району, які допомагали вижити постраждалим у роки Голодомору 1932-1933 років в Україні, книги, буклети з даної теми.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Соборна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Виставка до Дня Гідності та Свободи «Вибираємо свободу»


До Дня Гідності та Свободи підготовлена виставка, на якій представлені три постійно діючі стенди: «Вічна пам'ять героям! Герої не вмирають!» - присвячено Небесній сотні, нашому земляку Андрію Мовчану; «Буремні дні Майдана. Його обличчя»; «Слава Україні! Героям слава!» - присвячено Дмитру Куриленко, Дмитру Шелупцю, Роману Лосю - захисникам Вітчизни, які загинули в АТО. Дана виставка поповнюється новими фотоматеріалами, газетами.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул. Соборна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Виставка до Дня Конституції


До Дня Конституції підготовлена виставка з використанням архівних документів Ріпкинської районної ради, райдержадміністрації.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул. Соборна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Виставка до 71-ї річниці Перемоги


До 71-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 71-ї річниці завершення Другої світової війни в архівному відділі підготовлена виставка архівних документів, фотоматеріалів, публікацій в пресі, спогадів про Велику Вітчизняну війну, підготовлено два стенди «Селище Ріпки в архівних документах 1944-1945 років. Листи з фронту», «Чернігівщина, Ріпкинщина в роки Великої Вітчизняної війни». В підготовці виставки використані архівні документи Ріпкинської селищної ради.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Соборна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.



Архівний відділ РДА



Книга про Суличівку


Наш земляк, уроженець с.Суличівка, Зубок Микола Іванович, професор, академік Академії вищої освіти України, кандидат воєнних наук, відзначений вісімнадцятими урядовими нагородами СРСР, України та інших країн, нагороджений орденом «За трудові досягнення» ІІІ ступеня Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості «Золота фортуна» (2001р.), має біля 60 грамот, подяк та інших відзнак.

Пропрацювавши в архівах Польші, Росії, Києві, Чернігові в 2015 році він звернувся до районного архіву. Начальник архівного відділу Кушнеренко А.В. надала йому матеріали Суличівської сільської ради, колгоспів ім. Хрущова та «Іскра» с.Суличівка, КСП, дані документи його зацікавили, робота продовжується в 2016 році. По закінченню наукової роботи, відбудеться презентація книги, про що повідомиться пізніше.



Архівний відділ РДА



Інформація про участь в нараді обласної державної адміністрації 25.02.2016р. з архівних проблем області


25 лютого 2016 року начальник архівного відділу разом з головами райдержадміністрації, районної ради взяла участь в нараді обласної державної адміністрації з проблемних питань архівів.

Першим заступником голови обласної державної адміністрації піднімались проблемні питання архівів області, які негайно потрібно вирішувати. Голова Ріпкинської районної ради Шупель Р.М. виступив з питання повноцінного функціонування районного трудового архіву, який створений рішенням 17 сесії 5 скликання Ріпкинської районної ради від 26.11.2008р., але на даний час немає приміщення і фінансування. В архівному відділі райдержадміністрації залишаються невирішеними, розширення площі архівосховищ, здійснення капітального ремонту приміщення і даху, встановлення охоронно-пожежної сигналізації.

Першим заступником голови ОДА дано доручення головам райдержадміністрацій, районних рад до 1 жовтня 2016 року вирішити проблемні питання архівів.



Архівний відділ РДА



Інформація про участь в Колегії Держархіву області 18.02.2016р.


18 лютого 2016 року начальник архівного відділу райдержадміністрації Кушнеренко А.В. взяла участь в розширеному засіданні Колегії Держархіву Чернігівської області, присвяченого підсумкам роботи архівних установ області у 2015 році та завданням на 2016 рік.

Директор Держархіву області Воробей Р.Б. в своїй доповіді відзначила, що архівні установи області виконали пріоритетні завдання, передбачені Планом розвитку архівної справи на 2015 рік та досягли певних позитивних результатів. Свій внесок в загальний план виконання вніс архівний відділ Ріпкинської райдержадміністрації.

Директор Держархіву області вручила подяку Кушнеренко А.В. за сумлінне ставлення до службових обов’язків та з нагоди відзначення професійного свята- День працівників архівних установ.

18.02.2016 був проведений семінар-навчання з керівниками архівних установ, які були ознайомлені з новими нормативними документами, обмінялися досвідом роботи.



Архівний відділ РДА

Семінар Держархів 18.08.2015
Новини нарада 27.07.2015
НОВИНИ 18.02. 2015 Колегія Держархіву
Доповідь Колегія області 18.02.2015р.

До 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни в архівному відділі підготовлена виставка архівних документів, фотоматеріалів, публікацій в пресі, спогадів про Велику Вітчизняну війну, підготовлено два стенди «Селище Ріпки в архівних документах 1944-1945 років. Листи з фронту», «Чернігівщина, Ріпкинщина в роки Великої Вітчизняної війни». В підготовці виставки використані архівні документи Ріпкинської селищної ради.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Колгоспна, 2 смт Ріпки, 2-12-40.

22 лютого 2015 року в архівному відділі організовано виставку «Єдність як запорука сили» до 22 січня - Дня Соборності України. Використані копії «Універсал Директорії Української народної республіки 22 січня 1919 року», статті газет «Україна молода», фотохроніка «Злука у світлинах», матеріали підготовлені відділом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю райдержадміністрації. Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Колгоспна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.

10 лютого 2015 року начальник архівного відділу райдержадміністрації брала участь в нараді з головами, заступниками районної ради, райдержадміністрації, керівниками управлінь, відділів райдержадміністрації, на якій виступила з інформацією «Упорядкування та приймання документів на державне зберігання в 2014 році, плани на 2015 рік, складання номенклатур справ, паспортів архівних підрозділів, збереження документів ліквідованих установ».

Цього ж дня начальник архівного відділу райдержадміністрації взяла участь в семінарі-тренінгу «Засади та основні напрями реформування територіальної організації влади та децентралізації фінансів» за участі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

2 грудня 2014 року в.о. голови райдержадміністрації Світлана Ткаченко побувала в архівному відділі райдержадміністрації, де оглянула тематичну виставку, присвячену подіям Майдану. На стендах експонуються фотографії, зроблені начальником цього відділу Аллою Кушнеренко та іншими учасниками революції Гідності на Майдані в грудні 2013 року – лютому 2014 року.

Також на виставці представлені друковані ЗМІ того періоду, тематичні поетичні твори, матеріали про Героя Небесної Сотні Андрія Мовчана і загиблого в зоні АТО військовослужбовця Дмитра Куриленка.

В ході спілкування в.о. голови райдержадміністрації Світлана Ткаченко відзначила необхідність усвідомлення українським суспільством, зокрема, жителями району, ролі революційних подій на Майдані в процесі становлення України як вільної європейської держави. Вона подякувала Аллі Кушнеренко за значну роботу зі створення змістовної виставки та обговорила з нею декілька робочих питань.

Інформація про участь в семінарі-навчанні 07.10.2014 року

Новини 07.10.2014.doc

Виставка до Дня Державного Прапора та 23-ї річниці незалежності України 22.08.2014 року

В архівному відділі до Дня Державного Прапора та 23-ї річниці незалежності України підготовлена виставка. Начальником відділу зроблено три нові стенди: «Вічна пам'ять героям! Герої не вмирають!»- присвячено Небесній сотні; «Буремні дні Майдана. Його обличчя.»; «Слава Україні! Героям слава!»- присвячено Куриленко Дмитру - захиснику Вітчизни, який загинув в АТО. У виставці використано фотоматеріали, газети.

Всі бажаючі можуть відвідати дану виставку за адресою: вул.Колгоспна, 2 смт.Ріпки, 2-12-40.

Участь в засіданні Колегії районної державної адміністрації 25 березня 2014 року

25 березня 2014 року відбулось засідання Колегії районної державної адміністрації, на якому начальник архівного відділу виступила з доповіддю "Про виконання районної Програми збереження архівних фондів на 2009-2013 роки".

Виступ.doc

Участь в семінарі 15 січня 2014 року

15 січня 2014 року начальник архівного відділу районної державної адміністрації Кушнеренко А.В. взяла участь в семінарі з головами сільських та селищних рад, керівників управлінь, відділів, установ, на якому виступила з інформацією «Упорядкування та приймання документів на державне зберігання в 2013 році, плани на 2014 рік, складання номенклатур справ, паспортів архівних підрозділів, збереження документів ліквідованих установ». По даній інформації підготовлена доповідна голові районної державної адміністрації.

Участь в Колегії Держархіву області 20 лютого 2013 року

20 лютого 2013 року начальник архівного відділу райдержадміністрації Кушнеренко А.В. взяла участь в розширеному засіданні Колегії Держархіву Чернігівської області, присвяченого підсумкам роботи архівних установ області у 2012 році та завданням на 2013 рік.

Директор Держархіву області Воробей Р.Б. в своїй доповіді відзначила, що архівні установи області виконали пріоритетні завдання, передбачені Планом розвитку архівної справи на 2012 рік, та досягли певних позитивних результатів. Свій внесок в загальний план виконання вніс архівний відділ Ріпкинської райдержадміністрації. Так, було відмічено, що найбільшу кількість запитів юридичних та фізичних осіб виконано архівними відділами, в тому числі Ріпкинської райдержадміністрації-212.

Значно перевиконані планові показники зі схвалення та погодження описів як управлінської документації (1202), так із особового складу (3954), особового походження (поповнена колекція спогадів про Велику Вітчизняну війну); надходження на зберігання (617 справ), у виставковій роботі, затвердженню номенклатур справ, Інструкцій з діловодства, удосконаленні та перероблені описів.

Районна Програма збереження архівних фондів виконується начальником архівного відділу, сільськими та селищними радами, які згідно ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування» відповідають за збереження документів ліквідованих установ, організацій на відповідній території.

На даний час в районі створено 9 трудових архівів (2007-2009 роки) при сільських та селищних радах. Затверджені положення, визначені відповідальні особи-секретарі та бухгалтери сільських та селищних рад, про що прийняті відповідні рішення сесій, фінансування даних трудових архівів відсутнє.

Станом на 01.01.2013 року в трудових архівах зберігаються документи 70 колгоспів, ТОВ, установ 6497 од.зб. з особового складу, 148 од.зб. тимчасового зберігання. Трудовими архівами видано в 2012 році 461 довідку соціально-правового характеру.

Робота по збереженню архівних фондів ліквідованих установ продовжується постійно. В 11 сільських радах, де відсутні трудові архіви, рішеннями сесій (2007-2012 роки) прийнято на зберігання документи ліквідованих ТОВ, установ-6611 од.зб. з них уже в 2012 році-3551 од.зб. Робота в даному напрямку продовжується.

Архівний відділ співпрацює з сільськими, селищними радами, ліквідаторами, з державним реєстратором, який забезпечує інформацією «Бюлетень державної реєстрації». Відділом надається постійна методична та практична допомога в упорядкуванні справ, складанні описів, затвердженні їх ЕК архівного відділу РДА та ЕПК Держархіву Чернігівської області. Проводяться навчання з відповідальними особами за архіви ліквідованих установ по видачі довідок соціально-правового характеру, підготовці планово- звітної документації.

У відділі підготовлений стенд «Інформаційний куточок», на якому розміщена інформація про ліквідовані установи, які зберігаються в селищних та сільських радах.

Доповідь на колегію 27.03.2012.doc
Розпорядження до колегії 27.03.2012.doc

9 травня

9 Травня 2012 року в центрі Ріпок архівним відділом була організована виставка до 67-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Було оформлено два стенди «Селище Ріпки в архівних документах 1944-1945 років. Листи з фронту», «Чернігівщина в роки Великої Вітчизняної війни», а також книги, статті з районної газети з даної тематики, справи «Спогади про Велику Вітчизняну війну», «Архівні документи Ріпкинської селищної ради за 1944-1949 роки». В підготовці виставки використані копії архівних документів Ріпкинської селищної ради та копії документів, фотодокументів Державного архіву області. Начальником архівного відділу були проведені розповіді по матеріалам виставки для всіх бажаючих.

В архівному відділі з даною виставкою можуть ознайомитись жителі району та його гості в прийомні дні вівторок-четвер з 8.00 до 16.00.

Участь в Колегії Держархіву області 21 лютого 2012 року

21 лютого 2012 року начальник архівного відділу райдержадміністрації Кушнеренко А.В. взяла участь в розширеному засіданні Колегії Держархіву Чернігівської області, присвяченого підсумкам роботи архівних установ області у 2011 році та завданням на 2012 рік.

Директор Держархіву області Воробей Р.Б. в своїй доповіді відзначила, що архівні установи області виконали пріоритетні завдання, передбачені Планом розвитку архівної справи на 2011 рік, та досягли певних позитивних результатів. Свій внесок в загальний план виконання вніс архівний відділ Ріпкинської райдержадміністрації. Так, було відмічено, що найбільшу кількість запитів юридичних та фізичних осіб виконано архівними відділами, в тому числі Ріпкинської райдержадміністрації-247. По кількості документів, що надійшли на зберігання (946 справ), у напрямі виставкової роботи -третє місце в області серед архівних відділів РДА.

На Колегії начальник архівного відділу виступила з інформацією «Про стан виконання рішення 17 сесії 5 скликання районної ради від 26.11.2008 року про створення комунальної установи «Трудовий архів Ріпкинського району» та рішення розширеного засідання Колегії від 03.03.2011 року про забезпечення функціонування охоронно-пожежної сигналізації, проведення ремонту даху приміщення архіву. В своєму виступі начальник відділу звернула увагу на те, що в зв’язку з ліквідацією та реорганізацією підприємств та організацій різних форм власності, в районі гостро постало питання щодо забезпечення збереженості соціально значущих трудових документів із особового складу та документів тимчасового зберігання, що утворились в результаті їхньої діяльності та є підгрунтям для забезпечення законних інтересів громадян.

Зазначена проблема може бути вирішена шляхом діяльності в районі трудового архіву для зберігання документів, що не належать до Національного архівного фонду.

Тому архівним відділом була розроблена Програма збереження архівних фондів на 2009-2013 роки, яка спрямована на збереження архівних документів, нагромаджених у процесі документування службових, правових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб на відповідній території, що не належать до Національного архівного фонду. Програма затверджена розпорядженням голови райдержадміністрації №552 від 25 листопада 2008 року.

Рішенням 17 сесії 5 скликання Ріпкинської районної ради від 26 листопада 2008 року було створено комунальну архівну установу “Районний трудовий архів”, затверджена Районна Програма збереження архівних фондів на 2009-2013 роки та положення про трудовий архів.

На даний час трудовому архіву виділено приміщення на ІІІ поверсі центральної районної лікарні, але архів не функціонує по причині відсутності коштів в районному бюджеті.

Начальником архівного відділу підготовлений кошторис витрат на фінансування трудового архіву, був надісланий лист районній раді про розгляд даного питання на сесії районної ради, але дане питання не виносилось на сесії 2011-2012 років, в зв’язку з обмеженим забезпеченням бюджетними коштами.

Районна Програма збереження архівних фондів виконується начальником архівного відділу, сільськими та селищними радами, які згідно ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування» відповідають за збереження документів ліквідованих установ, організацій на відповідній території.

На даний час в районі створено 9 трудових архівів (2007-2009 роки) при сільських та селищних радах. Затверджені положення, визначені відповідальні особи-секретарі та бухгалтери сільських та селищних рад, про що прийняті відповідні рішення сесій, фінансування даних трудових архівів відсутнє.

В трудових архівах зберігаються документи 68 колгоспів, ТОВ, установ 6471 од.зб. з особового складу, 420 од.зб. і 207б., 3 к. тимчасового зберігання. Трудовими архівами видано в 2011 році 412 довідок соціально-правового характеру.

Робота по збереженню архівних фондів ліквідованих установ продовжується постійно. В 10 сільських радах, де відсутні трудові архіви, рішеннями сесій (2007-2012 роки) прийнято на зберігання документи ліквідованих ТОВ, установ-5335 од.зб. з них уже в 2012 році-2286 од.зб. Робота в даному напрямку продовжується.

Архівний відділ співпрацює з сільськими, селищними радами, ліквідаторами, з державним реєстратором, який забезпечує інформацією «Бюлетень державної реєстрації». Відділом надається постійна методична та практична допомога в упорядкуванні справ, складанні описів, затвердженні їх ЕК архівного відділу РДА та ЕПК Держархіву Чернігівської області. Проводяться навчання з відповідальними особами за архіви ліквідованих установ по видачі довідок соціально-правового характеру, підготовці планово- звітної документації.

У відділі підготовлений стенд «Інформаційний куточок», на якому розміщена інформація про ліквідовані установи, які зберігаються в селищних та сільських радах.

Після виступу начальника архівного відділу керівництвом Держархіву було прийняте рішення, щодо вжиття райдержадміністрацією дієвих заходів по забезпеченню повноцінного функціонування районного трудового архіву та забезпеченню встановлення охоронно-пожежної сигналізації в архівному відділі.

Зразок положення про експертну комісію установ.doc