26 жовтня 2016

 

Ріпкинський районний історико-краєзнавчий музей

 

Адреса: 15000, Чернігівська обл., смт Ріпки, вул. Любецька, 3

 

тел./факс: (04641) 2-11-84

 

e-mail: [email protected]

 

Завідуюча – Захарова-Заборовська Оксана Володимирівна

 

Музей засновано в 1986 році.

Колекція музею нараховує понад 7 тисяч музейних предметів. Експозиція розміщена в 5-ти залах і охоплює весь проміжок часу від палеоліту до сучасності.

Численні документи, фотографії, побутові речі, фрагменти військової зброї відображають найважливіші події, розвиток економіки та культури Ріпкинщини.

Цікавими та унікальними експонатами є кістки та зуби мамонта, фрагмент рогу  північного оленя епохи пізнього палеоліту, знаряддя праці неоліту, фрагменти козацької зброї та колекція люльок ХVII – XVIII століть.

Окрема експозиційна зала висвітлює події Другої світової війни, в тому числі партизанський рух на Ріпкинщині, окупаційний період та вигнання нацистів з Ріпкинського краю.

Привертає увагу представлена в експозиції колекція кераміки 80-их років ХХ століття художників-керамістів І.І. Бібка та М.І. Денисенка.

Етнографічно-побутовий відділ представлений українською хатою кінця ХІХ століття, як надбанням національної культури. Тут відтворено інтер’єр житлового приміщення та сіней де розміщені ткацький верстат та предмети побуту, представлена колекція рушників та одягу.

В наявності стенди, присвячені афганцям та ліквідаторам аварії на ЧАЕС Ріпкинщини.

В експозиції музею висвітлено доленосні події історії сучасної України. а саме: Померанчової революції, Революції Гідності та  антитерористичної операції на сході України.

Діє виставкова зала, де експонуються роботи місцевих художників, майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

 

Документальні виставки on-line