back

На першому плані – турбота про людину

06 квітня 2012

Тези звіту голови Ріпкинської районної державної адміністрації Петра Головача про виконання повноважень, делегованих районною радою районній державній адміністрації.
Відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні», голова районної державної адміністрації щорічно звітує про підсумки роботи райдержадміністрації за рік в межах наділених їй повноважень.
Враховуючи широкий спектр повноважень райдержад¬міністрації і розуміючи високий рівень відповідальності за ефективність їх реалізації, мною, як головою, та посадовими особами районної державної адміністрації послідовно і наполегливо здійснювались заходи, спрямовані на організацію забезпечення дієвого і результативного функціонування структурних підрозділів районної державної адміністрації, їх тісної співпраці (у межах компетенції) з сільськими, селищними радами, територіальними органами міністерств і відомств України та іншими суб’єктами діяльності, які зареєстровані на території району і беруть безпосередню участь в житті територіальних громад.
Але не буде перебільшенням, якщо скажу, що наша відвертість і конструктивний критичний підхід до вирішення актуальних питань життєдіяльності територіальних громад, які ґрунтуються на баченні перспектив розвитку району, – запорука співпраці усіх його ланок та подальшої розбудови суспільних і соціально-економічних відносин на селі.
Сьогоднішні ринкові умови диктують відповідні підходи. І щоб не помилитися, ми прийняли рішення в усьому радитися з людьми, відкрито інформувати про всі наші кроки і прийняті рішення.
Найперший обов’язок влади всіх рівнів – це турбота про людину. А особливо влади місцевої, яка найближче стоїть до людей, щоденно спілкується з ними. Це і великий обов’язок, і велика відповідальність.
Реформу розпочали із впорядкування структури рай¬держ¬адміністрації. В результаті оптимізації вивільнено 14 посад державних службовців, об’єднано окремі відділи. Непопулярні заходи дали можливість погасити борги по заробітній платі 2010 року, а з липня 2011 року забезпечити виплати своєчасно і в повному обсязі.
Наступне, що було взяте за основу нашої роботи, – об’їзд територіальних громад, зустрічі з трудовими колективами, вивчення проблем і пропозицій. Об’єднання громад, колективів для розв’язання проблем в цілому по району. Таким чином було відвідано 22 сільські і 5 селищних рад. Проведено 17 виїзних приймалень; 360 людей звернулися з різними пропозиціями, зауваженнями, порадами, просто поспілкуватися. А це в три рази більше, ніж за попередні роки. Кожне звернення ретельно вивчалося, вживалися заходи, проводилася конкретна робота. 78 відсотків всіх звернень вирішено позитивно, 20 відсотків – отримали роз’яснення, 2 відсотки – відмовлено в розгляді.
Та найголовнішим фактором покращання нашого життя є бачення селищними, сільськими радами потенціалу кожного населеного пункту, їх робота з людьми щодо ефективного використання цього потенціалу самою громадою у своїх же інтересах, адже кожне село має своє неповторне обличчя, і цю унікальність треба зберегти.
Хочу підкреслити, що у вирішенні соціально-економічних проблем району ми маємо покладатися лише на самих себе. І тому, якщо ми хочемо з кожним роком жити краще, то ні в якому разі не маємо права зупинятися на досягнутому, крок за кроком підвищувати планку життєвих та соціальних стандартів, яких прагнемо досягти. Але це повинні бути не просто слова, а щоденні конкретні дії кожного з нас.
Мені приємно, що і в районному центрі, і по селах та селищах належна увага приділяється благоустрою, естетичному вигляду адміністративних та жилих приміщень. Позитивний приклад в цьому подала й сама райдержадміністрація. Власними силами зроблено сучасні ремонти всіх кабінетів, приведено до естетичного рівня туалети.
Відроджується древній Любеч, де щорічно проводиться Міжнародний фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».
Масштабні роботи ведуться по укріпленню берегів Дніпра. Велику допомогу в цих питаннях надає обласна державна адміністрація і особисто її голова В. М. Хоменко. За його сприяння для відновлення історико-культурної спадщини Любеча на 2012 рік виділено 1 млн. 800 тис. грн проти 178 тис. грн. в минулому році. Це дозволить виконати значний обсяг робіт по реставрації видатних пам’яток, створити привабливу туристичну інфраструктуру.
Районна влада запрошує взяти участь у цій благородній справі місцевих інвесторів, в тому числі і серед депутатів районної ради, всіх небайдужих людей. Коротко зупинюся на основних аспектах роботи народногосподарського комплексу району.
ПРОМИСЛОВІСТЬ
Базовими підприємствами промислового комплексу Ріпкинського району є 8 підприємств. За 2011 рік вироблено промислової продукції на суму 90,9 млн. грн, що становить 111,2% до відповідного періоду минулого року. Реалізовано ними продукції у відпускних цінах на суму 80,5 млн.грн, що становить 124,4 відсотка до відповідного періоду 2010 року. На даних 8 підприємствах району середня кількість працівників за 2011 рік становила 368 чоловік, середня заробітна плата працюючих - 2577 грн. Важливим завданням на 2012 рік є відновлення виробництва ТОВ «ВЮТбуд», збільшення обсягів виробництва фарби та лаків ТОВ «Планета-інкс» та збільшення обсягів переробки деревини ДП «Добрянське лісове господарство». Оскільки в структурі реалізації продукція переробки складає всього 8 відсотків.
ІНВЕСТИЦІЇ
Рушійною силою економіки в сучасних умовах є інвестиції. Завдяки відкритості в діяльності органів виконавчої влади за 2011 рік суб’єктами господарювання району освоєно більше 3,5 млн. грн капітальних інвестицій, в порівнянні з відповідним періодом 2010 року капітальні вкладення збільшилися на 31%. Активно залучали інвестиції в основний капітал: ДП «Добрянське лісове господарство», ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків», ТОВ «Планета-інкс».
СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО
Виходячи з того, що Ріпкинщина є сільськогосподарським краєм, виробництво агропромислової продукції є пріоритетним в реальному секторі економіки району. Перш за все, вдалося залучити в сільськогосподарське виробництво додатково 7,8 тис. га орних земель, які десятки років не використовувалися. Значні корективи були внесені в структуру посівних площ. Зокрема, зросли площі посіву гречки, кукурудзи на зерно, соняшника, картоплі, овочів. Збільшено на 37% посів озимих культур під урожай 2012 року. У цілому по району сільськогосподарськими підприємствами та фермерськими господарствами зібрано близько 30,8 тис. тонн зерна, що на 12,8 тис. тонн більше попереднього року. Приємно відмітити, що урожайність зернових зросла з 18,5 ц/га до 29,9ц/га, а кукурудзи – є рекордною і становила в середньому 84 ц/га, що є кращим показником в області. Певних здобутків досягнуто в галузі тваринництва. За звітний період вироблено 7,7 тис. тонн молока, приріст становить 2,4 відсотка. Сільськогосподарськими підприємствами району укладено майже 5,1 тис. договорів оренди земельних часток (паїв). Нараховано 2,4 млн. грн орендної плати, 100 відсотків - виплачено. Власні інвестиції сільгосппідприємств у 2011 році склали 2,1 млн. грн, а це в 1,8 разу більше попереднього року.
ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ
Значна увага впродовж звітного періоду приділялась реформуванню земельних відносин та вживались заходи щодо наповнення бюджету за рахунок ефективного використання землі. Залучення додаткової орної землі дасть змогу збільшити надходження до місцевих бюджетів на 2,3 млн. грн. За звітний період зареєстровано та видано 7422 державні акти на право власності на земельні ділянки. З початку року розроблено та затверджено технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель населених пунктів по 22 сільських радах, що дало змогу збільшити надходження до місцевих бюджетів.
БУДІВНИЦТВО
Найпроблемнішою складовою комунальної інфраструктури є технічний стан доріг району, протяжність яких становить 528,1 км, з них ґрунтові дороги становлять 276,9 км. У 2011 році з метою покращання дорожньої інфраструктури нам вдалось вирішити питання: будівництва комунальної дороги по вул. Леніна в смт Добрянка до пункту спрощеного перетину кордону, освоєно 1,616 млн. грн; будівництва дороги Добрянка – Строївка – Олешня, освоєно 3 млн. грн; будівництва лісової дороги Олешня – Аткильня, освоєно 296 тис. грн. На місцевих дорогах у 2011 році було проведено ямковий ремонт на ділянках Ріпки – Любеч, Чернігів –Любеч – Славутич, Нові Яриловичі – Добрянка, під’їзд до с. Олешня на суму 2,423 млн. грн. В 2011 році було введено в експлуатацію 1,763 км газопроводів по двох населених пунктах району, а саме в селах Неданчичі (вул. Тітова – 0,89 км та вул. Кільцева – 0,713 км) та Миси (вул. Курманова – 0,16 км). Газифіковано – 240 житлових будинків. Райдержадміністрацією спільно з Замглайською селищною радою вдалось вирішити питання відновлення водопостачання селища із залученням коштів резервного фонду обласного бюджету в сумі 72 тис. грн. В кінці року закінчено будівництво котельні Любецького психоневрологічного інтернату вартістю 2823,7 тис. грн і 25 січня поточного року її введено в експлуатацію. В поточному році планується освоїти коштів на суму 3,9 млн. грн та завершити кріплення берега довжиною 0,320 км. В 2011 році виготовлена проектно-кошторисна документація по об’єкту «Захист с.Скиток Ріпкинського району від шкідливої дії вод р. Сож», загальна вартість становить 12,5 млн. грн, в тому числі І пусковий комплекс – 9,1 млн. грн. Проектно-кошторисна документація пройшла державну експертизу та отримано позитивний висновок. У травні 2011 року проведено обстеження ділянок лівого берега р. Дніпро біля сіл Лопатні та Миси та розпочато пос¬тійне проведення інженерно-геологічного моніторингу. Завдяки спільній роботі райдержадміністрації та депутатського корпусу районної ради в поточному році вдалось отримати кошти з обласного бюджету у сумі 735 тис. грн. та погасити кредиторську заборгованість за проведення водовідведення із частковим водопониженням грунтових вод по вул. Калініна в смт Ріпки. Програмою економічного і соціального розвитку Ріпкинського району на 2012 рік визначено 25 пріоритетних об’єктів з обсягом фінансування 55,6 млн. грн. Першочерговим завданням керівництва району є будівництво блочно-модульної котельні Добрянської ЗОШ, ремонт внутрішніх туалетів Ріпкинської ЗОШ №2, будівництво підвідного газопроводу до сіл Гучин, Ямище, Трудове, будівництво полігону твердих побутових відходів у смт Ріпки, закінчення робіт з берегоукріплення р. Дніпро біля смт Любеч, закінчення робіт з будівництва комунальної дороги вул. Леніна в смт Добрянка (на 2012 рік передбачено 1,3 млн. грн).
ФІНАНСИ
До місцевих бюджетів Ріпкинського району в 2011 році акумульовано доходів у сумі 88942,2 тис. грн, що становить 96,9 відсотка виконання уточнених бюджетних призначень звітного періоду. В порівнянні з 2010 роком приріст надходжень до бюджету району склав 2,8 відсотка. За звітний рік до загального фонду місцевих бюджетів Ріпкинського району надійшло доходів (без урахування обсягів міжбюджетних трансфертів) 16914,1 тис. грн, що становить 87,7 відсотка виконання уточнених бюджетних призначень на рік, або місцевими бюджетами недоотримано 2366,7 тис. грн. В порівнянні з 2010 роком надходження збільшилися в абсолютному виразі на 1605,1 тис. грн, або приріст надходжень склав 10,4 відсотка. До спеціального фонду місцевих бюджетів району мобі¬лізовано доходів 2833,8 тис. грн, що становить 106,3 відсотка виконання уточнених бюджетних призначень звітного року. Прогнозні показники районного бюджету по власних надходженнях за минулий рік виконані на 79,2 % (при плані 11248,4 тис. грн фактично надійшло 8904,3 тис. грн). Зростання власних надходжень у порівнянні з 2010 роком становить 533,5 тис. грн. Із 32 сільських та селищних бюджетів стовідсоткового виконання планових надходжень по доходах не забезпечили 4 селищні та 14 сільських рад.
РИНОК ПРАЦІ
Одним з пріоритетних завдань виконавчої влади району є пошук нових шляхів працевлаштування незайнятого населення. За 2011 рік в районі створено 470 нових робочих місць, що на 88 % більше річного завдання, передбаченого Програмою зайнятості населення району на 2011 рік і на 8 відсотків більше, ніж у 2010 році. У 2011 році до участі в громадських роботах було залучено 658 безробітних, що дало можливість їм заробити 287 тис. грн. Завдячуючи цим людям, було посаджено лісу на площі 260 га, проведений благоустрій територій сільських, селищних рад, відремонтовано пам’ятники, наведено лад на кладовищах. Підвіз до місць роботи виконувало ПАТ «Ріпкинське АТП – 17444» і колектив підприємства додатково отримав 110,9 тис. грн. Важливим напрямком роботи райдержадміністрації є надання пільг на житлово-комунальні послуги незахищеним категоріям населення. Станом на 1 січня поточного року призначено житлових субсидій для 1355 сімей на суму близько 498,6 тис. грн.
ОСВІТА
У 2011 році в районі реалізовувалися 12 програм, завдяки яким вирішувалися проблемні питання роботи освітньої галузі району. Вперше розпорядженням голови райдержадміністрації затверджено Положення про стипендії і виділено кошти для 5 учнів – переможців олімпіад, обдарованих дітей. В нашому районі склалася складна демографічна ситуація, внаслідок якої спостерігається значне скорочення кількості дітей в школах району. Середня наповнюваність класів не перевищує 14 учнів. Вартість утримання одного школяра по району становить 8009 грн. Але у Сиберізькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів ця вартість складає 20,3 тис. грн, тоді як у Добрянській ЗОШ І-ІІІ ст. – 5,2 тис. грн. Ці цифри красномовно говорять про те, що нам потрібно працювати над оптимізацією освітніх закладів у районі. Продовжується комп’ютеризація освітнього простору. За кошти народного депутата М. В. Чечетова у семи школах та Центрі дитячої та юнацької творчості з’явився доступ до системи Internet, а в Ріпкинській ЗОШ № 2 обладнано комп’ютерний клас. Велика увага приділяється розвитку дошкільної освіти в сільській місцевості. Охоплення дітей п’ятирічного віку дошкільною освітою в районі становить 42,2 відсотка. В районі функціонує 8 дошкільних закладів, із них тільки один в сільській місцевості. У грудні 2011 року відкрито дошкільний заклад у селі Вишневе на базі місцевого загальноосвітнього закладу. Це перший відновлений дитсадок у сільській місцевості, за яким будуть й інші. В нинішньому році планується відкрити дошкільний заклад у Великому Злієві. З вересня додатково відкрито групу в Ріпкинському ДНЗ «Колосок».
ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я
Одним з пріоритетних напрямків діяльності виконавчої влади району є сфера охорони здоров’я. Зокрема, проведена реорганізація та оптимізація ліжкового фонду стаціонарів Ріпкинської центральної та Любецької районних лікарень. Добрянська – реорганізована в дільничну лікарню з загальною кількістю 10 ліжок. І хоча оптимізація бюджетних закладів є вимогою часу, ми розуміємо, що це створює певну соціальну напругу серед жителів району. Тому вживаємо всіх заходів для її пом’якшення. З цією метою організовані щомісячні виїзди лікарів і лаборантів на ФАПи для проведення профілактичної роботи серед сільського населення. Всього на потреби охорони здоров’я в 2011 році було використано понад 16,5 млн. грн. Додатково на розвиток даної галузі було залучено 519,5 тис. грн позабюджетних надходжень. Для поліпшення матеріально-технічної бази медзакладів проведено поточні ремонти хірургічного, пологового, інфекційного, дитячого, кабінетів поліклінічного відділень, клі¬нічної лабораторії. Проводиться робота з раціонального використання вільних приміщень Ріпкинської ЦРЛ. Колектив веде пошук та готує пропозиції для участі медичної галузі району в реалізації регіонального плану модернізації мережі закладів охорони здоров’я.
КУЛЬТУРА
Сьогодні в районі функціонує сто два клубних формування різних жанрів, в яких беруть участь близько 1,5 тисячі учасників художньої самодіяльності. Два колективи носять високе звання «народний аматорський», а це дає змогу фінансування зазначених колективів з місцевого бюджету. Усі урочистості та святкові події районного рівня проходять за підтримки і безпосередньої участі творчих колективів, естрадно-духового оркестру районного будинку культури, Ріпкинської школи мистецтв. Своєрідним звітом культурно-масової роботи стало святкування 20 річниці Незалежності України, яке проходило за участі кращих колективів та окремих виконавців району. Сьогодні стає обов’язковим святкове проведення Днів села, селища, на яких демонструються здобутки, вшановуються кращі люди. Участь громад у районному ярмарку «Свято врожаю», Міжнародному фестивалі «Київська Русь» в селищі Любеч. Важливим питанням є галузь туризму. Ріпкинщина сьогодні може запропонувати шість туристичних маршрутів, і цьому потрібно надавати важливого значення, адже наш край є надзвичайно привабливим в історичному, природно-ландшафтному та культурному вимірах.
МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА
За звітний період проводилась робота стосовно реалізації молодіжної політики. Підвищено рівень роботи з молоддю, покращено якість та змістовність проведення заходів, удосконалено систему вирішення молодіжних проблем та про¬філактику негативних явищ в молодіжному середовищі. На належному рівні було проведено і літнє оздоровлення дітей та підлітків району. У 2011 році оздоровлено 1419 дітей, що становить 61% від їх загальної кількості. У пришкільних таборах відпочивало 882 дитини, на що було виділено 176 тис. грн. В минулому році 23 жінкам району Указом Президента України було присвоєно почесне звання «Мати-героїня». Але дуже важливо, щоб вшанування матерів було пос¬тійно, із залученням сім’ї, школи, широкої громадськості. Належною турботою в районі оточені діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Нам вдалось влаштувати 27 дітей в сімейні форми виховання (прийомні сім’ї, дитячий будинок сімейного типу). Сьогодні охоплено соціальним супроводом 74 сім’ї, що опинились в складних життєвих обставинах, в яких знаходиться 148 дітей. В районі склалася позитивна тенденція щодо розвитку фізичної культури і спорту, створення належних умов для реалізації державної політики у сфері зміцнення здоров’я населення засобами фізичного виховання. Учні дитячо-юнацької спортивної школи постійно здобувають призові місця в обласних змаганнях. На спортивно-масову роботу з районного бюджету передбачено кошти в сумі 24,5 тис. грн.
* * *
На мою думку, вищеназваних показників та результатів праці нам вдалося досягти завдяки саме тісній співпраці з органами місцевого самоврядування. Звичайно, є багато питань, які районна державна адмі¬ністрація невспромозі сама вирішити, особливо в фінансовому плані. Тому тісно співпрацюємо з народним депутатом України М. В. Чечетовим, депутатами обласної ради І. І. Коробкою, І. П. Чаусом, І. О. Горохівським. З метою інформування населення району про роботу виконавчої влади постійно розміщуються матеріали в ра¬йонній газеті «Життя Полісся», діє офіційний сайт райдерж¬адміністрації, на якому кожен бажаючий може ознайомитись з діяльністю нашої установи. Аналізуючи весь спектр розглянутих питань, слід зауважити, що районна державна адміністрація зосередила свою увагу на найскладніших проблемах сьогодення району. Звичайно, підстав для самозаспокоєння немає, хотілося б досягти більшого, але й зроблено чимало. Ви бачите, що район живе динамічним життям. Він розвивається, міцніє, збагачується, розвиває аграрну галузь, соціальну сферу, зберігає українські традиції та національну спадщину. Є багато задумів щодо вдосконалення роботи, вирішення назрілих проблем соціально-економічного і культурного розвитку району. Але втілення в життя наміченого можливе лише при умові дієвості всіх зацікавлених сторін: органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, територіальних громад, їх солідарної відповідальності за стан справ у районі. Я щиро вдячний за підтримку усім, хто допомагав розу¬мінням та конструктивними порадами. Закликаю всіх і надалі працювати з повною віддачею на благо жителів Ріпкинського району, бажаю, щоб помисли і дії кожного зміцнили впевненість людей у нашій відданості роботі, відповідальності за стан справ у районі. І від наших спільних зусиль, значною мірою залежить, як буде розвиватися економіка, сільське господарство, як житимуть люди.