back

З 1 січня 2012 року збільшується коло платників податків, яким знадобиться електронний цифровий підпис

24 листопада 2011

Відповідно до Податкового кодексу України електронний цифровий підпис з 1 січня 2012 року знадобиться не лише тим платникам податків, які звітують через Інтернет або реєструють в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 100 тис. грн. З нового року він знадобиться і тим платникам податку, які будуть виписувати податкові накладні, в яких сума ПДВ перевищує 10 тис. грн.
Тим платникам податків, які будуть здійснювати реалізацію підакцизних або імпортних товарів, електронний цифровий підпис також знадобиться з 1 січня 2012 року незалежно від суми ПДВ, відображеної у податковій накладній, адже реєстрація податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, яка передбачена Податковим кодексом України, можлива лише при наявності у платника податків посилених сертифікаційних ключів.
Відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми податку на додану вартість, вказаної у податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.
Для реалізації можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних платнику податку на додану вартість необхідно отримати посилені сертифікати ключів електронно-цифрового підпису та укласти з ДПІ у Ріпкинському районі договір про визнання електронної податкової звітності.