back

Туристичний збір

14 червня 2011

Податковим кодексом України визначено, що до місцевих податків і зборів належить, зокрема, туристичний збір.
Цей збір визначається рішенням сільської або селищної ради. При прийнятті такого рішення, обов’язково визначається об’єкт оподаткування, платники збору, розмір ставки, податковий період та інші обов’язкові елементи. Також можуть передбачатися податкові пільги та порядок їх застосування.
Не дозволяється сільським, селищним радам встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних та фізичних осіб – підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів.
Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюється дія рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення збору, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування у зазначений строк.
Наявність путівки або курсівки є підставою для надання пільги по сплаті збору. Путівка - це грошовий документ, який гарантує його власнику отримання послуг у санаторно - курортних закладах, пансіонатах, які реалізували цю путівку. Форму путівки затверджено постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Курсівка – це грошовий документ, який гарантує його власнику амбулаторно - курортне лікування безпосередньо на курорті, є різновидністю путівок, які дають право на проходження амбулаторно – курсового лікування і лікувальне харчування. З метою підтвердження правомірності надання пільги податковий агент повинен мати копії відповідних документів, що підтверджують належність особи до пільгової категорії. Особи, які не надали відповідних документів, що засвідчують їх належність до пільгової категорії, є платниками збору.