back

Робоча нарада з питання оптимізації мережі закладів гуманітарної сфери району

07 лютого 2011

Пріоритетом державної політики є проведення системної модернізації України, забезпечення її конкурентноздатності. Задля цього розпочато реалізацію цілого пакету економічних, соціальних та політичних реформ по 21 напрямку. Регіональна політика покликана поєднати модернізацію з виконанням програм соціально-економічного розвитку областей, районів, територіальних громад, зробити реформи зрозумілими і прийнятними для населення. Ефективність цієї політики значною мірою залежить від уміння влади по-господарськи розпоряджатися коштами, майном, людськими ресурсами.
Для Ріпкинського району актуальним залишається забезпечення функціонування бюджетної сфери в умовах складного фінансування. В зв’язку з цим за участі голови райдержадміністрації Петра Головача та голови районної ради Віктора Бугая другий тиждень тривають робочі наради з питання оптимізації мережі закладів гуманітарної сфери району. Для прийняття правильних рішень детально опрацьовуються пропозиції фахівців, вивчається громадська думка. Особливого значення при цьому набуває системний підхід, адже зміна структури мережі, як показує практика, тягне за собою цілий комплекс наслідків. Зокрема, потрібно передбачити забезпечення роботою працівників, використання приміщень та обладнання, підвіз учнів, автобусне сполучення і багато іншого.
Керівництво Ріпкинської ЦРЛ, відділів освіти, культури і туризму райдержадміністрації спільно з фінансовим управлінням проводять консультації, мета яких – визначити план першочергових дій, що дозволять поєднати економію бюджетних коштів зі збереженням якості медичних, освітніх та культурних послуг для населення. Не стоять осторонь і сільські та селищні голови, депутати місцевих рад, які добре знають ситуацію на місцях і мають свій погляд на проблеми. Як показують перші підсумки нарад, резерви є і вихід зі складної фінансової ситуації також. Головне, зважено і професійно підійти до справи, відкинувши будь-які амбіції та зайві емоції.
Відомо, що будь-якій системі – суспільній, економічній, технологічній - притаманний так званий «опір змінам». Це явище об’єктивне і досить прогнозоване. Завдання полягає не тільки в подоланні цього опору. Приймаючи рішення щодо внесення змін, зважують всі «за» і «проти», вивчають сильні і слабкі сторони, можливості і загрози. Саме з такої точки зору ведеться пошук правильного рішення у владних структурах району, бо від цього залежать долі багатьох людей, сучасне і майбутнє розвитку територіальних громад, району в цілому.