01 лютого 2017

Куриленко Дмитро Олександрович

 

 

"Ніхто, крім нас...Маю честь..." - останній статус в соцмережі солдата інженерно-саперної роти, військовослужбовця контрактної служби Дмитра Куриленка, який загинув, за злою іронією долі першим з Чернігівської області, від отриманих осколкових поранень під час виконання бойового завдання на Сході України в ході проведення антитерористичної операції (12 березня 1992р. - 28 квітня 2014 р.).

Дмитру Куриленку було 22 роки.

Народився 12 березня 1992 року у смт Ріпки Чернігівської області.

У 2009 році закінчив Ріпкинську ЗОШ I-III ступенів і у 2013 році - Ніжинський агротехнічний інститут за спеціальністю "технік-електрик".

Проходив службу у Збройних Силах України, в/ч А 0281 м. Житомир.

Патріот, борець за свободу, цілісність і незалежність України, Дмитро був життєрадісною молодою людиною, з гарним почуттям гумору, вмінням товаришувати. Він з дитинства займався спортом, брав участь в художній самодіяльності, захоплювався риболовлею. Мріяв служити в повітряно-десантних військах.

З 13 лютого 2014 року проходив військову службу за контрактом, на посаді "водій-електрик" у відділенні інженерної техніки інженерно-позиційного взводу інженерно-саперної роти в/ч В 1740 м. Житомир (95-а окрема аеромобільна бригада).

Неоголошена війна обірвала на злеті його молоде життя. Загинув від отриманих осколкових поранень при виконанні бойового завдання 28 квітня 2014 року у с. Кутузівка Добропільського району Донецької області.

Похований на Пільському кладовищі у смт Ріпки Чернігівськоі області, де проживає його мати Світлана Михайлівна Куриленко.

11 червня 2014 року у Ріпках на фасаді Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 (Чернігівська обл., смт Ріпки, вул. Пирогова, 5), яку Герой закінчив у 2009 році,  йому було відкрито меморіальну дошку. 

На честь Дмитра Куриленка перейменована вулиця у смт Ріпки, де він проживав.

Указом президента України №599/2014 від 19.07.2014 р., «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом «За мужність ІІІ ступеня» (посмертно).

Нагороджений медаллю ВГО "Країна" "За визволення Словянська" (посмертно).

го

На школі загиблого військовослужбовця встановили пам'ятну дошку / Фото прес-служба Міноборони

Меморіальна дошка на фасаді будівлі Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, де навчався Д.О. Куриленко
Чернігівська обл., смт Ріпки, вул. Пирогова, 5

 

Меморіальна дошка на капличці меморіального комплексу Героям АТО та Небесної Сотні. Чернігівська обл., смт Ріпки, парк Слави

Могила Дмитра Куриленка. Пільське кладовище в смт Ріпки Ріпкинського району Чернігівської області