14 вересня 2016

 

Пам'ятки національного значення Ріпкинського району

 

Кам'яниця Полуботка смт Любеч п. XVIII ст.

 

Кам`яниця Полуботка по праву вважається однією з найкрасивіших пам`яток Любеча. Цей зразок кам`яної цивільної архітектури, поряд зі Спасо-Преображенським собором та печерами Преподобного Антонія, входять до складу Історико-археологічного комплексу «Древній Любеч».

Точних даних про дату зведення кам`яниці немає. Деякі історичні факти свідчать про те, що стіни споруди прикрашають містечко з середини XVIII століття. Цікаво, що сам гетьман Павло Полуботок ніколи не жив в стінах кам`яниці.

Кам'яниця Полуботка

 

Спасо-Преображенська церква смт Любеч 1811-1817 рр.

 

Свято-Преображенська церква - одна з найбільш незвичайних церков на Лівобережній Україні. Саме тут зберігається список (копія) знаменитої ікони Любецької Богородиці, втраченої за часів атеїстичної агресії.

Відомий факт перенесення в 1701 році образу з Софійського собору в Любеч. 

Спасо-Преображенська церква (Любеч) — Вікіпедія

 

Церква Різдва Богородиці з дзвіницею с. Суличівка 1786 р.

 

Церква була зведена у 1786 р. на місці дерев’яної церкви і на залишках мурованої невідомої споруди оборонного призначення, про що свідчить перший ярус сучасної дзвіниці та склеп під нею. Первісна назва церкви в ім’я Різдва Христового. Сучасну назву храм одержав після відновлення в 1893 р.

 

РІПКИНЩИНА ТУРИСТИЧНА

 

 

 

Ріпкинський районний історико-краєзнавчий музей

 

 

 

ІСТОРИКО-АРХЕОЛОГІЧНИЙ МУЗЕЙНИЙ КОМПЛЕКС "ДРЕВНІЙ ЛЮБЕЧ"

Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч»

Літописне місто Любеч є скарбницею пам’яток археології та архітектури VII-XIX століть. Історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч" створений у 2008 році, який включає об’єкти археології, архітектури, історії та культури Київської Русі, доби українського національного відродження ХІХ-ХХ століть.

До археологічного комплексу "Давньоруське місто Любеч" належать: залишки валу середньовічної фортеці; городище "Замок"; городище "Лисиця"; поселення (посад-1, посад-2); Монастирище (місце розміщення Антонієвського монастиря). Також до комплексу входять пам’ятки архітектури - ближня та дальня печери Преподобного Антонія, Спасо-Преображенський собор (1811-1817 рр.); Кам’яниця Полуботка (кін. XVII – поч. XVIII ст.).

В музейному комплексі діють експозиційні виставки: "Ткацькі промисли нашого краю"; "Рибальство. Історія та сучасність"; "Період первісної людини"; "Любеч часів Київської Русі"; "Предмети побуту та вжитку XVIII-XX століть"; "Хліборобство"; "Любеч очима митців"; "Воїни 12-ї гвардійської дивізії – учасники визволення Любеча та форсування Дніпра 1943 року".

Про славну історію міста нагадують на Замковій горі пам’ятний знак на честь 1100-річчя літописного Любеча та пам’ятник на честь Першого Любецького з’їзду князів 1097 року. Пам’ятник преподобному Антонію біля Ближньої печери, пам’ятний знак про першу літописну згадку про Любеч в 882 році, пам’ятник Малуші з малолітнім Володимиром та її брату Добрині, поклонний хрест на території колишнього Любецького Антонієвського монастиря.

 

 

 

 

Радуль – один з історичних центрів розселення старообрядців

 

 

 

КОМПЛЕКС "ГОЛУБІ ОЗЕРА"

 

Старий вітряк у селі Ямище Губицької сільської ради