29 Квітня 2024 12:13

Особливо небезпечні інфекції  

Особливо небезпечні інфекції або інфекційні захворювання – хвороби, яким властивий високий ступінь заражуваності. Вони раптово з’являються і швидко поширюються, відрізняються важкою клінічною картиною і високим ступенем летальності. До особливо небезпечних інфекцій відносять умовну групу гострих інфекційних хвороб людини, які відповідають двом характеристикам:

  • Можуть з’явитися раптово, швидко і масово розповсюдитись;
  • Важко протікають і припускають високу летальність.

Перелік ОНІ Всесвітньою Організацією

27 Березня 2024 11:11

Антропонозні хвороби: що потрібно знати?

Загальні для людей і тварин інвазійні та інфекційні хвороби, носять назву антропозоонозів. Людина може заразитися такими хворобами при контакті з тваринами та їх трупами (наприклад, мисливці можуть заразитися під час зняття шкур, або при обробці тваринної сировини). Крім того зараження може відбутися і через споживання м'яса та інших тваринних продуктів заражених тварин, а також через заражену воду, та через сторонніх переносників - комарів, інших кровососних комах та кліщів. Щоб уникнути небезпеки бути зараженим важливо знати основні прояви

30 Січня 2024 18:07

Як захистити себе від грипу?

 Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

- Уникати скупчення людей-аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, які є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Намагатися уникати близьких контактів з людьми уже з грипоподібними симптомами (по можливості триматися від них на відстані більше 1 метра).

- Підвищувати захисні сили організму: займатися фізичною культурою, правильно харчуватися, своєчасно і достатньо

10 Серпня 2023 14:50

Обережно – гриби!

 З початком грибного сезону в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду. Так нещодавно в Сновській громаді в серпні 2023року зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання дикорослих грибів невідомого походження з летальним ісходом.

Тож Корюківське районне управління Головного управління

26 Липня 2023 10:56

   Африканська чума свиней

З кожним роком кількість випадків захворювання АЧС зростає, 2023 рік не став виключенням для Закарпатської, Київської, Чернівецької, Дніпропетровської та інших областей враховуючи й Чернігівську. Нажаль в одному із  домогосподарств Ріпкинської ТГ було виявлено африканську чуму.

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою,

19 Червня 2023 14:15

Каховська ГЕС та небезпечні інфекційні захворювання!

     Вода – джерело життя, однак, на жаль, саме з водою пов'язують і розповсюдження інфекцій, що спостерігаються після стихійних лих. Забруднення джерел води, недоступність  адекватної гігієни, відсутність безпечних продуктів харчування – ці фактори сприяють поширенню хвороб, що передаються через воду.

       Враховуючи надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, через затоплення сміттєзвалищ каналізаційних споруд,  вигрібних ям , загибель

29 Травня 2023 08:45

До уваги споживачів

З метою реалізації положень статті 5 Закону України «Про захист прав споживачів» щодо забезпечення споживачам здобуття знань, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб, Головне управління Держпродспоживслужби в  Чернігівській області інформує споживачів про наступне:

для споживачів.pdf

повірка лічильників.pdf

РН - 2023.pdf

 

  Весняний паводок це природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. В умовах повені, паводків можливе підтоплення ваших помешкань, об’єктів водопостачання, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, туалетів, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
   - Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих

17 Березня 2023 12:11

Що потрібно знати про ієрсиніоз

 Щорічно серед населення  України реєструються випадки ієрсиніозу.  Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер та уражає передусім травний канал людини. В наш тривожний час у зв′язку із введенням воєнного стану  треба бути особливо уважним до профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій. У весняний час, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий ієрсиніоз. Найбільша