<<<1 - 11 з 20>>>


04 Серпня 2023 08:15

Держпраці розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!»

Незадекларована праця – це свідоме ухилення роботодавців і працівників від оформлення трудових відносин з метою отримання тих чи інших переваг за рахунок приховування реальних доходів, отримання соціальних пільг, несплати податків тощо.

Розраховуючи на збільшення прибутків та відсутність зобов’язань обидві сторони трудового договору наражають себе на ризики, про існування яких вони навіть не здогадуються. Для працівників ризиків набагато більше, проте для роботодавця ж вони набагато більше коштують.

На жаль, незадекларована

30 Березня 2023 08:25

Незадекларована праця – погано для всіх!

Незадекларована праця обмежує права працівників.. Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця.

Погоджуєтеся працювати без трудового договору?

  • Не розраховуйте на гідні умови праці та виконання усних домовленостей.
  • Вас можуть необґрунтовано оштрафувати,
30 Березня 2023 08:22

Закон про запобігання мобінгу: що варто знати?

11 грудня 2022 року набув чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)” (далі – “Закон“), який покликаний забезпечити правовий захист працівника від систематичного цькування на роботі. Зокрема, Закон мітить ряд норм, які визначають поняття мобінгу, його форми, а також способи захисту прав працівників, що зазнали мобінгу.

Закон визначає, що мобінг – це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих

06 Березня 2023 16:47

Примусова праця: чи можуть працівнику відмовити у звільненні?

Відповідно до положень статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, яка включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Водночас, ст. 9 Конституції України передбачено, що чинні міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. При цьому потрібно пам’ятати, що статтями 81 та

06 Березня 2023 15:44

Примусова праця: як розпізнати й уникнути

З початку воєнних дій багато українців були змушені покинути домівки й переїхати в інші регіони України. Якщо це про вас і ви в пошуках нової роботи, дізнайтеся, як не стати жертвою примусової праці.

Конвенція МОП про примусову чи обов'язкову працю №29 визначає примусову працю як будь-яку роботу чи службу, яку вимагають від якої-небудь особи під загрозою покарання і для якої ця особа не запропонувала добровільно своїх послуг.

01 Березня 2023 08:12

Ви стали вимушеним переселенцем і шукаєте роботу?

Державна служба України з питань праці за підтримки Проекту Міжнародної організації праці «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», що фінансується Європейським Союзом, з метою висвітлення проблеми примусової праці та з метою поширення інформації про проблеми примусової праці серед вимушених переселенців поширює соціальні відеоролики.

Дізнайтеся про ознаки примусової праці на https://pratsia.in.ua/forced_labour.php 

 

28 Лютого 2023 08:31

Зміна істотних умов праці: відповіді на актуальні запитання

Чи потрібно повідомляти працівника про зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу?

Так, потрібно. Таке повідомлення має бути зроблено до запровадження змінених умов, повідомлення про зміну істотних умов праці за два місяці під час дії воєнного стану не застосовується.

За який період часу необхідно повідомити працівників про зміну істотних умов праці?

У період дії воєнного стану норми частини третьої ст. 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення

08 Липня 2022 16:53

Виходь на світло! Незадекларована праця не підтримує Україну!

В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

        Саме тому, з 1 липня Держпраці України розпочала інформаційну кампанію «Виходь на світло!». Це черговий крок до формування у суспільства розуміння

05 Липня 2022 16:48

Незадекларована праця – прірва для працівників та роботодавців

Одним з пріоритетних напрямів діяльності Держпраці є запобігання використанню незадекларованої праці. Це соціальне явище справляє значний негативний вплив на розвиток економіки країни, життєвий рівень людей.

Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, вона створює недобросовісну конкуренцію щодо

05 Липня 2022 16:20

Держпраці запускає нову інформаційну кампанію «Україна працює!»

Економіка України має працювати для підтримки армії та наближення нашої перемоги.

Щоб розширити консультаційну підтримку працівників і роботодавців у важкий період воєнних дій, Держпраці запускає нову інформаційну кампанію «Україна працює!».

– Як перезапустити бізнес на новому місці?

– Які особливості трудових відносин під час воєнного стану?

– Які права та гарантії мають мобілізовані працівники?

Відповіді на ці та інші найпоширеніші запитання знайдете на інформаційному порталі про трудові відносини в умовах воєнного стану pratsia.in.ua

За допомогою порталу легко знайти контакти, за якими можна в телефонному чи іншому доступному режимі отримати консультацію з питань застосування законодавства і відповіді на найпоширеніші питання.

Кампанію підтримує Проєкт МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», що фінансується ЄС.

08 Липня 2021 08:22

УВАГА! З 1 липня Держпраці у взаємодії з ДПС розпочне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників

Під час формування Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік було узгоджено механізм спільної роботи ряду державних органів, у тому числі Держпраці та ДПС, щодо реалізації спільних заходів, спрямованих на стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин.

Зазначені заходи включають два етапи: 

1) інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;

2) інспекційну

<<<1 - 11 з 20>>>