<<<1 - 11 з 79>>>


03 Квітня 2024 10:36

Система безоплатної правничої допомоги

Безоплатні послуги юриста / адвоката можна отримати від системи безоплатної правничої допомоги, зокрема:

  • консультації і допомогу зі складенням документів;

  • допомогу зі зверненням до суду (вторинну правничу допомогу). На цей вид послуг мають право окремі категорії громадян, визначені у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу доп могу», зокрема: внутрішньо переміщені особи, люди з низьким доходом,

10 Січня 2024 08:44

Які суми доходу дають право на безоплатну допомогу із зверненням до суду у 2024 році

1 січня 2024 року зріс прожитковий мінімум. Тож змінилися умови надання вторинної правничої допомоги (допомоги зі зверненням до суду) людям з низьким доходом.

За законом таке право мають люди, чий середньомісячний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів.

Тепер право на допомогу зі зверненням до суду мають люди за таких умов:

✔ Працездатні — з доходом менш ніж 6056 грн.

✔ Пенсіонери (за віком, вислугою років тощо) — з доходом менш ніж 4722 грн.

✔ Люди з інвалідністю — якщо їхня пенсія або допомога, що призначається замість

07 Грудня 2023 14:23

Як система безоплатної правничої допомоги допомагає постраждалим від домашнього насильства

Від початку 2023 року система безоплатної правничої допомоги понад 1,5 тис. разів надавала допомогу зі зверненням до суду людям, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі. У понад 1,4 тис. випадків така допомога надавалася  жінкам, у майже 120 випадках – чоловікам).

Серед поширених запитів цієї категорії клієнтів — отримання обмежувального припису щодо кривдника, розірвання шлюбу, а також стягнення аліментів на дітей. Розповідаємо, як постраждалим від домашнього насильства отримати безоплатну правничу

30 Листопада 2023 15:00

Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката: куди звертатися

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката. Для цього варто звернутися до системи безоплатної правничої допомоги (БПД). Які послуги надає система БПД, як ними скористатися та куди звертатись — пояснюємо далі.

Система БПД належить до сфери управління Міністерства юстиції України та фінансується з Державного бюджету України. Безоплатні юридичні послуги — це державна гарантія для постраждалих від домашнього насильства. Тут надають первинну та вторинну правничу допомогу.

06 Листопада 2023 11:53

Земельні питання: як і де можна отримати консультацію юриста безоплатно

Українці, які потребують розв’язання питань щодо володіння чи користування землею, можуть безоплатно отримати консультацію юриста від системи безоплатної правничої допомоги. З початку року такою можливістю скористались понад 17 тисяч українців.

Так, кожна людина може отримати безоплатно консультацію та допомогу в складенні різних документів, крім документів до суду.

Юристи системи зазначають, що до них звертаються люди з різними питаннями, наприклад:

31 Жовтня 2023 16:49

Юристи системи БПД допоможуть підліткам з 14 років звернутися до суду щодо неналежного батьківського виховання

Батьки або люди, які їх замінюють (опікуни чи піклувальники), зобов’язані піклуватися про дітей: виховувати їх, дбати про їхнє здоров’я, фізичний та духовний розвиток, захищати їхні права. Та що робити, якщо батьки ухиляються від своїх батьківських обов’язків, порушуючи в такий спосіб права дитини?

Перелік головних обовʼязків батьків щодо дітей визначено у Сімейному кодексі України (ст. 150). Батьки або люди, які їх замінюють, насамперед повинні:

- виховувати дитину в дусі поваги

30 Жовтня 2023 09:42

До 18 років право на шлюб дітям потрібно отримувати через суд: де можна отримати допомогу безоплатно

Якщо підлітки, яким виповнилося 16 років, хочуть укласти шлюб, їм потрібно звертатися до суду й отримати дозвіл на це, адже шлюбний вік в Україні настає з 18 років. Суд має розглянути цю заяву та на підставі наведених доказів встановити, чи відповідає шлюб інтересам неповнолітніх.

Зазвичай у справах, які вимагають звернення до суду, люди потребують допомоги правників — для складення заяви тощо. Діти можуть отримати такі послуги від системи безоплатної правничої допомоги.

Раніше в інтересах підлітків у справах про надання права на шлюб

20 Жовтня 2023 10:00

Підлітки з 14 років можуть звернутися по допомогу щодо скасування свого усиновлення

Діти з 14 років, які мають намір скасувати своє усиновлення, можуть звернутися по безоплатну правничу допомогу. 

Якщо усиновлення суперечить інтересам дитини, не забезпечує її сімейного виховання, якщо між усиновлювачем і дитиною склалися стосунки, які роблять неможливими їхнє спільне проживання і виконання усиновлювачем своїх батьківських обов'язків, таке усиновлення можна скасувати рішенням суду.

Щоб отримати безоплатну фахову допомогу для розв’язання цього питання, підлітки можуть самостійно звернутися

13 Жовтня 2023 11:07

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обов’язки щодо дитини або навіть шкодять їй? Тоді може постати питання про позбавлення батьківських прав. Як відбувається цей процес та як підлітку отримати допомогу юриста, розповідаємо далі.

Позбавлення батьківських прав – це складна процедура. Це питання можна розвʼязати лише в судовому порядку.

Ініціювати розгляд

06 Жовтня 2023 10:04

Учасники бойових дій мають право на безоплатну правничу допомогу: куди звертатися та як можуть допомогти юристи

Понад 10 тисяч ветеранів війни та військовослужбовців звернулися до системи безоплатної правничої допомоги від початку 2023 року. Серед поширених питань цієї категорії клієнтів – підстави звільнення з військової служби, порядок переведення до іншої військової частини, а також ті, що стосуються сімейних правовідносин, зокрема стягнення аліментів, розлучення, оформлення спадщини. Розповідаємо, як учасникам бойових дій отримати безоплатну правничу допомогу та в яких випадках може допомогти система БПД.  

05 Жовтня 2023 12:42

Де близьким родичам зниклих безвісти отримати юридичну допомогу безоплатно

Вас вітає система безоплатної правничої допомоги!

Близькі родичі людей, які зникли безвісти у зв’язку з бойовими діями, під час пошуків можуть потребувати юридичної допомоги.

До юристів системи безоплатної правничої допомоги (БПД) дедалі частіше звертаються близькі зниклих безвісти українців — як військових, так і цивільних. Цього року таких звернень було майже 1000.

Отримати таку допомогу можна безоплатно, звернувшись до системи безоплатної правничої допомоги.

Детально розповідаємо, як ми допомагаємо, тут

<<<1 - 11 з 79>>>